Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  “Nabildovani” dolar – posljedice po cijeli svijet

  Druge ključne svjetske valute takođe su oslabile. Japanski jen je ove godine oslabio za skoro petinu u odnosu na dolar i na najnižem je nivou od 1998. Indijska rupija je u ponedjeljak bila na istorijskom minimumu, nakon što je ranije ove godine prvi put bilo potrebno više od 80 rupija za dolar.

  “Dolar doživljava najveće jačanje od osamdesetih godina”, napisao je u poruci za klijente Džordž Saravelos, šef istraživanja za kurs u Dojče banci. “Zbog te ekstremne volatilnosti, na globalnom nivou se polako pomalja nezadovoljstvo.”

  Sigurna luka

  Najbitniji razlog za jačanje dolara je njegova reputacija da je sigurna luka u vremenima kriza. Centralne banke širom svijeta zavrću slavine u strahu od recesije i inflacije u eurozoni. Investitori beže ka dolaru koji je manje izložen rizicima.

  Drugi razlog je što su američke Federalne rezerve agresivno zategle monetarnu politiku – odnosno podigle kamatne stope kako bi smanjile količinu novca u opticaju i borile se protiv inflacije.

  Taj potez Amerikanaca u suprotnosti je sa japanskom Centralnom bankom koja je insistirala na ekstremno niskoj referentnoj kamatnoj stopi, kao i europskom centralnom bankom koja je dugo odolevala povećanju kamata.

    Ministar Dedić u Brezi otvorio novosagrađeni pogon kompanije ‘Kokoda’

  Posljednje jačanje dolara došlo je nakon što je nova britanska Vlada najavila najveće smanjenje poreza u posljednjih pet decenija.

  “Velika fiskalna davanja koja su najavljena mogla bi da pojačaju privredni rast na kraći rok. Ali veće pitanje je – ko će to da plati?”, kaže Saravelos, objašnjavajući zašto investitori polako beže iz Ujedinjenog Kraljevstva.

  Skuplji uvoz za evropljane

  Nabildovani dolar mogao bi da dodatno udari evropska domaćinstva po novčaniku. Jer, slabija evropska valuta čini skupljim uvozne proizvode – koji su najčešće izraženi u dolarima. Ukoliko su to sirovine ili poluproizvodi, onda će i konačna cijena biti viša.

  Također, evropski turisti koji odlaze u SAD će manje moći da kupe za novčanice koje ponesu.

  U normalna vremena, ipak, slaba valuta ne mora da bude loša. Naprotiv, za izvoznu silu poput Njemačke to bi značilo da su njeni proizvodi konkurentniji na svjetskom tržištu jer su jeftiniji u dolarima.

  Ali, slaba je to utjeha jer vremena nisu normalna. Osim sankcija i rata, nastavlja se poremećaj u globalnim lancima snabdijevanja koji se posmatra od početka pandemije. To nisu dobri uslovi za izvoz.

  Jak dolar bolno su osjetili i potrošači u Indiji. Ta zemlja se žestoko oslanja na uvoz nafte i jestivih ulja čije su cijene vezane za dolar. Kad se prevede u rupije, cijena je bitno viša.

    Upoznajte “plavušu s Harvarda” u pravom životu: Advokatica koja je nakon otkaza osnovala firmu

  Skupi uvoz dalje pojačava inflaciju i prisiljava centralne banke da još podignu kamate kako bi prigušile potražnju. Visoke kamate poskupljuju kredite, recimo za kupovinu nekretnina.

  Sa druge strane, američki potrošači bi mogli da dožive i pad cijena jer roba iz uvoza postaje jeftinija. Američki turisti u evropi moći će da kupe više. Kompanije su sada podstaknute da više vode biznis u SAD, a manje u inostranstvu jer je dobit tamo manja u dolarima.

  Ipak, najveći udar bi mogle da podnesu ekonomije zemalja u razvoju koje imaju ogromne državne dugove u dolarima, kao što su Turska, Argentina ili Gana.

  Saravelos navodi da je za prestanak rasta dolara neophodno da Federalne rezerve popuste monetarnu politiku, a ove će to učiniti tek kad prođu najveći rizici od inflacije.

  Sa druge strane, ovaj stručnjak dodaje da je potrebno da prođe vrhunac neizvjesnosti kad je u pitanju snabdijevanje evrope energentima, kao i da se Kina oprosti od politike “nula kovida” zbog koje su zatvarane ekonomske zone i luke.

  “Barem nešto od toga mora da se desi da bi se usporio neviđeni juriš novca ka američkoj sigurnoj luci”, kaže Saravelos. “Bojim se da se ništa od toga još ne dešava.”

  Objava “Nabildovani” dolar – posljedice po cijeli svijet pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU