Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Mlijeka sve manje, a cijene sve više: Proizvođači smatraju da je za opstanak neophodno povećati otkupnu cijenu

  Mlijeka Sve Manje, A Cijene Sve Više: Proizvođači Smatraju Da Je Za Opstanak Neophodno Povećati Otkupnu Cijenu

  Bosna i Hercegovina je zemlja koja je donedavno, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, imala dovoljne količine proizvedenog mlijeka za domaće tržište.

  Nestašice

  – Međutim, trenutna situacija na tržištu u okruženju, gdje već imamo nestašice, znači da će se slično desiti i u BiH, jer mi i dalje izvozimo, a samim tim doći će vjerovatno i do sporadičnih nestašica u našoj zemlji. Uz nestašice, sigurno je da će potrošače pogoditi i rast cijena mlijeka, kazao je Bićo, dodajući kako na sve to utiču prije svega cijene koncentrata, stočne hrane, što dovodi do smanjenja broja stoke, a samim tim i do manje proizvodnje.

  Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac kazao nam je da je on prije pet godina upozoravao da će doći do nestašice mlijeka.

  Povećanje cijena hrane za životinje, suša i nedovoljne količine vještačkog đubriva donijeli su probleme i u mljekarstvu

  – Godinama upozoravam da nema mlijeka. Sve je manje proizvođača, niko ne želi na selo, niko neće u štalu i situacija može biti samo gora nego što je danas. I oni proizvođači koji se bave proizvodnjom mlijeka mogli bi odustati ukoliko se ne promijene otkupne cijene. Naime, sada je cijena litra mlijeka u trgovini 2,50 KM, dok je otkupna cijena od 0,50 do 0,80 feninga, što je jako malo. Ukoliko želimo da spasimo mljekarstvo, neophodno je da proizvođačka cijena ide minimalno na 1,20 KM, a do Nove godine ta bi cijena trebala biti 1,40 do 1,50 KM, kazao je Usorac.

    ZDK: Jelić potpisao ugovore za subvencioniranje projekata razvojnih agencija

  Prema njegovim riječima, činjenica je da je sve poskupjelo i da će cijene samo ići gore.

  – Svi su protiv seljaka i proizvođača i krajnje je vrijeme da se i država uključi ukoliko želi spasiti bh. poljoprivredu, poručio je Usorac, dodajući da je jedno od rješenje i uvođenje plavog dizela.

  Da bi država trebala i morala reagovati, smatra i Bićo.

  – Nama je potrebno da država donese mjere koje će ići u pravcu bolje zaštite domaće proizvodnje kroz povećanje poticaja, ograničavanje uvoza, donošenje mjera koje će prevashodno biti usmjerene na proizvođače, dodao je Bićo.

  Nenad Vukoje, direktor mljekare Pađeni, kazao nam je da je cijena mlijeka generalno porasla svuda, ne samo u BiH.

  Reakcija države

  – Mlijeka ima dovoljno, možda se zbog veće potražnje negdje pojavljuju nestašice, ali ne mislim da će ga nestati. Međutim, zbog rasta cijene sirovina, hrane, ambalaže, sigurno je da će cijena mlijeka nastaviti da raste, neće, nažalost, mirovati, ali vjerujem da se možemo izboriti sa situacijom, kazao je Vukoja.

  Dodao je da se oni kao mljekara trude da koriguju i otkupne cijene kako bi proizvođači bili relativno zadovoljni, a za sve to ključno je da konačno država reaguje i uključi se u stabilizaciju cijena.

  www.oslobodjenje.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU