Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Mladi Bosanac inspiracija je za mnoge: Svakog dana ustaje u 5, studira medicinu i radi na njivi


  Mladi Bosanac Inspiracija Je Za Mnoge: Svakog Dana Ustaje U 5, Studira Medicinu I Radi Na Njivi

  Nemanja Šmitran (22) je poljoprivrednik i student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Ne planira da ode iz rodnog sela Kozara, na vrhu istoimene planine. I nije jedini.

  Mnogi njegovi vršnjaci ostaju vjerni svom zavičaju. Na Kozaru se vraća život, sve je više mladih porodica koje obnavljaju i proširuju imanja svojih predaka.

  Nemanja svakog dana ustaje oko pet, da bi stigao u Banja Luku na predavanja. Poslije podne radi u šumi, izvozi drvo, ore, radi u voćnjaku, sije pšenicu… A, ipak ima vremena za učenje. Ne dangubi. Odredio je svoje životne ciljeve i od njih ne odstupa. A da je lako, nije.

  “Jesen je i lijepo vrijeme, na imanju ima posla preko glave. Na traktoru provodim jednako vremena koliko i na fakultetu. Meni je i jedno i drugo važno. Volim i poljoprivredu i medicinu, i Kozaru i Banja Luku, i grad i selo”, kaže Nemanja.

  Reporterska ekipa portala Srpskainfo srela ga je na seoskom putu, sasvim slučajno. I dogodila se – priča. Istina, Nemanja se, u početku, pomalo nećkao. Sramežljivo odgovarao na njihova pitanja, u stilu: “Nije to ništa”. Ali, kako je razgovor odmicao, bilo je jasno da ovaj momak zna šta hoće i da je odlučan da ostvari svoje planove.

  “Želim da ostanem na selu i da se poslije završetka studija zaposlim u blizini, u Bosanskoj Gradišci ili Banjoj Luci. Čini mi se da odavdje, sa planine, dalje i bolje vidim, pa ko razumije, shvatiće“, kaže ovaj vrijedni, uzorni mladić.

  Priznaje da nema mnogo vremena za odmor. Jer njegov radni dan traje i po 20 sati.

  Ustajem zorom. Automobilom putujem na predavanja, koja su u različitim terminima. Potrebno mi je sat i malo više vremena, u jednom pravcu, zavisno od uslova na putu. Zimi, kada zavije snijeg, mada je to sve rjeđe, imam u pripravnosti traktor i grtalicu, pa prvo razgrnem snijeg, da bih prošao automobilom. Ali, ne žalim se, to je moj izbor”, kaže Nemanja.

  Porodica podržava njegov izbor. A Nemanjina porodica je brojna, pa je i podrška snažna.

  Zajedno žive Nemanjina majka Ranka, otac Ranko, baka Grozda, braća Predrag i Slaven, snaha Miroslava i dvije bratove kćerke Dajana i Sofija. Svi skupa brinu o velikom lijepo uređenom imanju.

  “Mlađi brat je srednjoškolac, odavde putuje u školu, kao i ja na fakultet. Stariji brat, koji je oženjen, zaposlen je u Šumariji. Svi radimo na imanju. Meni to uopšte nije teško i ne stidim se pocijepanih hlača i majice isprljane zemljom”, kaže Nemanja.

  Uz ispite na Medicinskom fakultetu, kaže, valja položiti i porodični, seoski ispit, ispit svoga zavičaja.

  “To je zavjet predaka, trudim se da i taj ispit položim najboljom ocjenom”, poručuje Nemanja Šmitran.

  Svaka njegova poruka izgovorena je uz zaglušujući zvuk traktora na planinskom vrhu, na prevoju, odakle se vidi cijelo Lijevče polje, a u daljini se nazire Bosanska Gradiška.

  RADIOSARAJEVO/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU