Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Milionski gubici u turizmu

  Ako je suditi prema saopćenju Udruženja turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini, domaće institucije, umjesto da pomognu oporavak ove privredne grane, čine sve da im otežaju situaciju.

  Podsjećaju da je Srbija sa Turskom potpisala sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom. Pri tome podsjećaju da osam miliona državljana Turske ima pasoš, tako da je potpuno jasno da je pravi dobitnik potpisivanja sporazuma – Srbija.

  Apsurdna objašnjenja

  Napominju i kako bh. turistički radnici već godinama traže ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, ali da Vijeće ministara nikada nije donijelo tu odluku. S druge strane, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su donijele odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije i Kuvajta, zbog čega postaju daleko primamljivija destinacija za turiste.

  – Mi smo uradili ono što zakon kaže, tražili smo mišljenje i analizu Ministarstva vanjskih poslova BiH koja je u svakom pogledu bila pozitivna, u statistici koju oni vode od 2007. godine nijedan državljanin zemalja za koje smo tražili ili oslobađanje ili privremeno oslobađanje viznog režima nije napravio nijedan problem, kaže Sead Krupalija, predsjednik skupštine Udruženja turističkih privrednika u BiH.

  Dodaje da je prva informacija koja je stigla prošle godine bila ta da se ministar finansija Vjekoslav Bevanda s tim ne slaže, te da je “dao jedno nerazumno objašnjenje da bi država izgubila milion KM godišnje”.

  – I onda kada smo mislili da ne može biti gore i sramnije, dobijemo vijest da u našim ambasadama i konzularnim predstavništvima u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu nema naljepnica (tzv. stikera) za izdavanje viza i da se obustavlja primanje zahtjeva i izdavanje viza turistima. Ovo je velika sramota za našu državu, jer potencijalni turisti smatraju da više nisu dobrodošli kao gosti i ne žele da slušaju objašnjenja da je kod nas propao tender za nabavku, da se čekaju proceduralni rokovi, odobrenja, potpisi, saglasnosti… i tako unedogled, navode iz UTP-a.


  Image

  Krupalija: Upitna je cijela turistička sezona


  Krupalija pojašnjava da se Ministarstvo vanjskih poslova nije dovoljno dobro pripremilo, vjerovatno ni kadrovski, da opsluži konzularna odjeljenja kako bi se mogla nositi sa pozitivnim pritiskom koji postoji u tim zemljama, prije svega u Saudijskoj Arabiji i Jordanu.

  – Ne radi se samo o finansijama, u pitanju je i ugled naše države. Meni partneri iz Saudijske Arabije kažu da oni ne vjeruju u to što su im u ambasadama rekli da nemaju stikere, nego da neće da rade, da izdaju vize, što je još gora varijanta. Brukamo cijelu državu, kaže Krupalija.

  Ogorčeni su, nastavlja on, jer su godinama pokušavali i uspjeli da nagovore određene zemlje i aviokompanije da uspostave direktne avioletove, koji će se sada zbog ovog problema otkazivati.


  Image

  Ništa od dolazaka turista iz Saudijske Arabije i Kuvajta /Anadolija


  – Imaju pun avion, prodaju karte, međutim, ljudi pred polijetanje otkazuju jer ne uspiju dobiti vizu. A nisu ih dobili, jer mi nemamo stikere. Prošle godine u ovo vrijeme nismo imali mjesta u hotelima, ni u Sarajevu ni u Mostaru ni u Bihaću. Danas su poluprazni, govori Krupalija i dodaje da je najava za dolazak turista iz pomenutih zemalja bilo toliko da je BiH mogla ostvariti historijski rezultat u turizmu.

  Obustava letova

  – U pitanju je cijela turistička sezona. Imam informaciju da će jedna od aviokompanija obustaviti letove, a ako nam se to desi, to je desetak hiljada turista sa tog tržišta. Vidite, da dođu na sedam noćenja, to je 70 hiljada noćenja puta stotinjak eura, to je sedam miliona eura. Eto, na samo toj jednoj destinaciji čisti gubitak, jasan je Krupalija, koji smatra da se potezi vlasti ne mogu svesti pod nemar, te da je ovo namjerno zaustavljanje napretka naše zemlje.

  A i naši hotelijeri su računali gubitke, pa kažu da za tri sedmice izgube po objektu u prosjeku 30 hiljada KM.

  Međutim, iako turističke radnike, a još manje goste, ne zanimaju objašnjenja o propalim tenderima, to je ono što se desilo – tender za nabavku stikera je propao, između ostalog, i zbog cijena repromaterijala, a Ministarstvo vanjskih poslova je krenulo u proces direktnih pregovora, što budi nadu da bi štampa mogla uskoro krenuti.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU