Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Mališević: Konstantan rast metalskog i drvnog sektora BiH uprkos izazovima

  Privrednici drvne i metalske industrije suočili su se u 2022. godini sa brojnim preprekama od kojih su najveće bile rast cijena sirovina i energenata i inflatorna kriza, ali uprkos tome bilježe pozitivne rezultate.

  Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević rekao je za Fenu da ti sektori godinama ostvaruju jako dobre rezultate, te da se može slobodno reći da se radi o stubovima bh. ekonomije. Dodao je da se u 2023. godini se na svjetskom tržištu očekuje stabilizacija cijena sirovina.

  Metalska industrija BiH je za jedanaest mjeseci protekle godine izvezla više od 5,8 milijardi KM i u odnosu na isti period 2021. godine rast je 32 posto. Mališević je dodao da je u 2022. godini rastao i broj radnika koji je dostigao 40.000. Učešće metalske industrije u ukupnom bh. izvozu je 34 posto, a najznačajnije izvozno tržište je Evropska unija.

  Kada je riječ o drvnoj industriji BiH, za jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od 2,8 milijardi KM i u odnosu na isti period 2021. godine, izvoz je rastao za 20 posto. U drvnoj industriji BiH zaposleno je 30.000 radnika i broj je rastao u toku 2022. Također, najznačajnije izvozno tržište je Evropska unija.

  – Ubrzani odliv produktivne radne snage, pa i cijelih porodica predstavlja sve veći problem. Bez ljudi će biti jako teško ostvarivati rezultate koji su postizani zadnjih nekoliko godina. Odliv radne snage može zaustaviti razvoj bh. ekonomije i neophodno je raditi na poboljšanju životnog i poslovnog ambijenta ali i općeg stanja u BiH – naveo je Mališević.

  Podsjetio je da je Privredna komora Federacije BiH u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženjem Energis sredinom decembra organizovala B2B susrete firmi metalske i drvne industrije prekograničnog područja u okviru projekta „ENHANCE“.

  – Predstavnici više od 60 firmi iz BiH i Srbije učestvovali su na B2B susretima organizovanim s ciljem da se podrže kompanije u pronalasku i širenju poslovne mreže. Namjera nam je bila okupiti što veći broj firmi kako bi zajednički pronašle nove poslovne mogućnosti u BiH i u Srbiji, ali i stvorile preduslove za zajednički nastup na trećim tržištima – dodao je Mališević.

  Poslovni B2B susreti su održani u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija. Ugovorno tijelo tog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

   

   

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU