Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Antikorupcijski tim Vlade FBiH ima prijave o nepravilnostima u zapošljavanju

  Antikorupcijski tim Vlade FBiH u protekla dva mjeseca zaprimio je nekoliko anonimnih prijava, koje se uglavnom referiraju na nepravilnosti u procedurama imenovanja i zapošljavanja u federalnim institucijama.

  Potvrdio je to u razgovoru za Fenu šef Antikorupcijskog tima Vlade FBiH Eldan Mujanović, navodeći da u pogledu prijava nije bilo nekih posebnih iznenađenja jer se sve tretiraju jednako i prosljeđuju na nadležno postupanje.

  – Procedura je takva da odmah takve prijave putem zvaničnog protokola Vlade i sa mojim potpisom i službenim pečatom dostavljamo na nadležno postupanje uglavnom tužilaštvu i/ili drugim nadležnim institucijama – rekao je Mujanović.

  Zadatak tima primarno vidi u izgradnji sistemskih rješenja da se smanje mogućnosti za korupciju.

  – Ne mislim da se antikorupcijski timovi trebaju pretvoriti u surogate policije, tužilaštva, suda, inspekcije ili drugih sličnih institucija, koliko god to na prvu pomisao izgledalo atraktivno. Po važećim zakonskim propisima, svako saznanje ćemo odmah dostaviti na nadležno postupanje i tu nema nikakve dileme, ali nismo zakonski ovlašteni da radimo tuđi posao vođenja istraga niti to može biti dobar put za efikasnu borbu protiv korupcije – kategoričan je Mujanović.

  Odgovarajući na upit da li je Antikorupcijski tim uspio identifikovati gdje se javljaju koruptivni rizici, ističe da su prema brojnim pokazateljima i izvještajima, područja u kojima se najčešće javljaju koruptivna ponašanja: javne nabavke, zapošljavanje u javnom sektoru, finansiranje političkih stranaka i kampanja, obrazovanje, zdravstvo, ali i privatni sektor u kojem se također javlja korupcija i postoji potreba za sprečavanjem koruptivnih poslovnih i drugih praksi.

    Skoro pet miliona za privrednike i obrtnike Ilijaša po stopi od nula posto

  – Generalno tamo gdje ima previše ovlaštenja i diskrecije, pogotovo isključivog karaktera, a malo ili nikako nadzora i kontrole koji često dovode do neodgovornog, bahatog i privatnom interesu podređenog ponašanja rezultira korupcijom. Cilj sistemskih napora jeste da se smanje ove vrste rizika, da se poveća odgovornost, smanje diskreciona ovlaštenja i manevarski prostor za koruptivno ponašanje, a planovi integriteta kroz intenzivan i proaktivan monitoring, evaluaciju i neku vrstu eksternog nadzora mogu doprinijeti tom cilju, uz aktivan i permanentan angažman koordinatora antikorupcijskih aktivnosti. Te osobe moramo više podržati, promovisati i stimulisati, čime na određeni način možemo jačati i kulturu integriteta u javnim institucijama – istakao je Mujanović.

  Prema Akcionom planu za borbu protiv korupcije, Antikorupcijski tim Vlade FBiH trenutno radi na kompletiranju liste kontakt osoba za prevenciju korupcije i koordinaciju antikorupcijskih aktivnosti u svim institucijama, privrednim društvima i drugim subjektima koji su na federalnom nivou vlasti na određeni način podređeni Vladi Federacije BiH.

  – U tom pogledu radit ćemo i dalje na obučavanju ovih kontakt osoba čime ćemo ojačati sistem koordinacije antikorupcijskih aktivnosti – kaže Mujanović.

  Paralelno sa ovim procesom među prioritete spadaju i aktivnosti usvajanja planova integriteta u svim navedenim subjektima, poboljšanje metodologija i mehanizama evaluacije tih planova, rane detekcije korupcijskih rizika i protokola postupanja, ali i aktivnosti uspostave određenih javnih registara i bolja saradnja sa državnom Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i drugim domaćim i međunarodnim partnerima.

    Vlada FBiH odlučna da cijene peleta i ogrjevnog drveta budu prihvatljive za građane

  Dosad je imenovano 100 koordinatora na nivou FBiH koji, između ostalog, koordiniraju aktivnosti u domenu planova integriteta.

  – Oni intenzivno surađuju sa rukovodiocima i uposlenicima svojih institucija u pravcu izrade i usvajanja planova integriteta i njihove implementacije. Taj instrument prevencije korupcije sveobuhvatno analizira pravni okvir, poslovne procese i uticaj drugih faktora na mogućnost javljanja korupcije na nivou institucije, organizacionih jedinica i konkretnih radnih mjesta i potom nakon procjene stepena rizika predviđa konkretne aktivnosti u pravcu smanjenja tih rizika, odnosno, nastanka korupcije. Redovno dobijamo planove integriteta i vidimo da se radi o temeljitim i detaljnim dokumentima koje treba dosljedno implementirati i uvjeren sam da se na taj način direktno smanjuju rizici od nastanka korupcije. Prevencija nema alternativu i cjelokupan sistem treba dominantno usmjeriti na područje prevencije korupcije – konstatovao je Mujanović.

  Ističe da je za neometano poduzimanje aktivnosti borbe protiv korupcije važno da oba doma Parlamenta Federacije BiH što prije usvoje sistemske propise u domenu sprečavanja sukoba interesa i zaštite prijavitelja korupcije.

  – Aktivno smo se uključili u proces implementacije Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, čija implementacija zaista previše kasni – smatra Mujanović.

  U narednom periodu Vijeće ministara BiH treba da usvoji državnu strategiju borbe protiv korupcije, kako bi se odmah pristupilo izradi takvog strateškog dokumenta za Federaciju BiH.

  – To je za cijelu BiH trenutno najviši prioritet, jer tek po usvajanju državne strategije svi niži nivoi vlasti mogu započeti rad na izradi i usvajanju svojih strategija i akcionih planova koji bi trebali biti usaglašeni sa državnim strateškim okvirom. Čim se to desi, mi započinjemo aktivnosti pripreme federalne strategije i akcionog plana koje namjeravamo sačiniti u saradnji s našim međunarodnim partnerima i državnom Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – naglasio je Mujanović u razgovoru za Fenu.

    Otvorene nominacije za nagrade Sarajevo Business Bridge Awards 2022

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU