Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Livanjski pčelari u borbi protiv lažnog meda

  Livanjski Pčelari U Borbi Protiv Lažnog Meda

  Područje grada Livna pogoduje čistim vazduhom i netaknutom prirodom, koja u kombinaciji sa biološkom raznolikošću biljnih vrsta čini idealnu oazu za proizvodnju kvalitetnog i prepoznatljivog meda i proizvoda od meda.

  Satne osnove

  S tim u vezi, protekle sedmice u Livnu otvoren je pčelarski centar kao rezultat dvogodišnjeg projekta pčelarstva koji Muslim Aid Association realizuje u saradnji sa Gradom Livnom i Udrugom pčelara Li-Vrisak Livno.

  – Projektom smo željeli uključiti sve one koji proizvode med, ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu s tim ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionica meda, ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže, istakla je Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aida.

  Gradonačelnik Livna Darko Čondrić kazao je da je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare sa livanjskog područja budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

  Muslim Aid je u saradnji sa Udrugom Li-Vrisak za deset mladih pčelara ranije obezbijedio 100 pčelinjih društava

  —- Ovo je još jedan u nizu projekata koje Gradska uprava realizuje sa ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovog projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je da omogućimo pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda, naglasio je Čondrić.

    Za razvoj 20 novih biznisa u Mostaru, Konjicu i Prozor-Rami osigurano 200.000 KM

  Pored doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari sa područja Livna biće u prilici da svoj med prodaju pod nazivom Med livanjskih kraških pašnjaka koji su po svojoj strukturi i poziciji jedinstveni u Evropi.

  Markica

  – Naša regija je vrlo karakteristična budući da se naši pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinentalne klime i da obiluje medonosnim biljkama. Sada imamo i razlog više za bavljenje pčelarstvom budući da će pčelari koji su članovi udruženja nakon obavljenih fizikalno-hemijskih i bioloških analiza na svojim teglama moći koristiti i vrlo karakterističnu markicu koja će proizvode od meda sa ovih područja učiniti prepoznatljivim. Pored toga, na ovaj način naše potrošače štitimo od “lažnog meda”, istakao je Mirando Šperac, predsjednik Udruge Li-Vrisak i profesionalni pčelar. 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU