Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Novih 43,8 miliona grantova od Evropske unije za važne infrastrukturne projekte u BiH

  Sredstva su namijenjena za nastavak izgradnje Koridora Vc i poboljšanje sistema vodosnabdijevanja u Visokom i okolnim naseljima, u skladu sa sveukupnim ciljevima Evropske unije za podršku ekonomskom rastu, ulaganjima i unapređenju kvalitete života građana na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

  Prva dva ugovora odnose se na finansiranje dvije nove dionice na Koridoru Vc, petlja Rudanka – tunel Putnikovo Brdo i tunel Putnikovo Brdo – petlja Medakovo u vrijednosti od 42,8 miliona eura. Trećim ugovorom izdvajaju se dodatna sredstva za proširenje i sanaciju vodoopskrbne mreže na veliki dio grada Visokog, Moštre te se gradi jedan glavni rezervoar u Dubravama.

  “Evropska unija njeguje trajno prijateljstvo i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i podržava projekte koji su od konkretne koristi za građane ove zemlje. Drago mi je da se nakon potpisivanja današnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mogu graditi daljnje dionice važne autoceste na Koridoru Vc, te da će se obnoviti sistem vodosnadbijevanja u okolici Visokog kako bi se omogućio pristup čistoj vodi,“ rekao je ambasador Sattler te dodao da se doprinos EU u bespovratnim sredstvima za Koridor Vc značajno unaprijedio kroz godine te da sada iznosi 40 posto.

  Pored grantova koje obezbjeđuje Evropska unija, ovi projekti se sufinansiraju povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je uz Evropsku investicijsku banku (EIB) strateški partner Evropske unije.

  “Zajedno sa EU, nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu u završetku izgradnje Koridora Vc. Novi autoput već je poboljšao transportnu povezanost i poslovanje u zemlji i radujemo se budućem napretku u izgradnji,” rekla je Naessl.

  Na ceremoniji potpisivanja grantova Evropske unije, Ministar Tegeltija je rekao: „Želim da naglasim  značaj ulaganja iz fondova Evropske unije u ovakve projekte.  Bespovratna sredstva koje donira Evropska unija podrška su implementatorima koji su korisnici kredita, a pomažu im kod finansiranja raznih aktivnosti poput nadzora, konsultacijskih usluga, ali i direktno na poslovima izgradnje. Nadam se nastavku dobre saradnje i ubuduće, a korisnicima  ovih sredstava želim da u rokovima završe posao.“

  Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet za BiH i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Dionica Koridora Vc u BiH duga je 325 kilometara, a sa 148 mostova i 46 tunela autoput je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji. Za izgradnju Koridora Vc, Evropska unija je do sada izdvojila oko 570 miliona eura bespovratnih sredstava.

  Projekt proširenja vodovodne mreže u Visokom omogućit će priključenje novih potrošača, a istovremeno će, kroz obezbjeđivanje tekuće vode, poboljšati životni standard za oko 33.000 građana u Općini Visoko i okolnim naseljima. Investicije će omogućiti obnovu oko 1.400 kućanskih priključaka i uspostavu oko 2.000 novih kućanskih priključaka.

  Bespovratna sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i obnovom zastarjele saobraćajne i komunalne infrastrukture.

  Objava Novih 43,8 miliona grantova od Evropske unije za važne infrastrukturne projekte u BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU