back to top

Korak bliže ka autocesti Tuzla–Orašje: Evo koje su parcele planirane za eksproprijaciju


Korak Bliže Ka Autocesti Tuzla–Orašje: Evo Koje Su Parcele Planirane Za Eksproprijaciju

Autocesta Tuzla-Orašje jedan je od najvećih prioriteta Vlade FBiH, rečeno je nedavno u Vladi kada je objavljeno da se uskoro može očekivati tender za dionicu Lota 5 Tuzla-Maoča, a upravo povodom ove dionice održan je u Tinji Gornjoj sastanak predstavnika JP Ceste Federacije BiH i Grada Srebrenik sa mještanima mjesnih područja Tinja i Podorašje. Tema sastanka bila je eksproprijacija zemljišta na trasi planiranog autoputa Tuzla–Orašje, dionica Tuzla-Maoča, koja prema projektu prolazi kroz ova područja, prenosi Tuzlainfo.ba.

Stanovništvo je ovom prilikom, kako se navodi u tekstu, detaljno upoznato s načinom provođenja eksproprijacije, utvrđivanja cijene eksproprisanog zemljišta, objekata i drugih nekretnina. Također, prisutnima su detaljno obrazložena njihova prava, te procedure koje se primjenjuju u procesu eksproprijacije.

Predstavljeno je koje su parcele predviđene za eksproprijaciju u prvoj fazi. Naime, radi se o 74 parcele za koje je utvrđen javni interes i koje se nalaze na planiranoj trasi puta na području Previla prema Podorašju na lotu 1, dužine oko 6 kilometara.

Prema Zakonu o eksproprijaciji, vlasnici parcela imaju mogućnost postići direktan sporazum s Autocestama Federacije BiH o cijeni njihovih nekretnina. U tom procesu mogu angažovati vještake iz oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ekonomije i drugih struka. Ovaj način eksproprijacije smatra se najbržim i najjednostavnijim.

Ukoliko se ne postigne sporazum, proces se nastavlja u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji. U ovom okviru, vlasnici parcela i JP Ceste Federacije BiH ravnopravne su strane. Na osnovu vještačenja, određivale bi se cijene eksproprisanih nekretnina.Ovaj sastanak, kako se navodi, označava važan korak u procesu realizacije značajnog infrastrukturnog projekta, koji će donijeti koristi ne samo lokalnoj zajednici, već i širem području povezivanjem Tuzle i Orašja putem modernog autoputa.

Iz Autocesta FBiH, kako je i eKapija prenijela, nedavno su pojasnili da je izrada projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta autoceste Tuzla-Orašje u završnoj fazi i najavili da će ovo preduzeće tendersku dokumentaciju za izvođenje radova pripremiti za raspisivanje već u augustu ove godine.

Vlada FBiH je, kako je nedavno saopšteno iz Vlade, u ovogodišnjem budžetu osigurala sredstva za podršku izgradnji autoceste Tuzla-Orašje, dionica Tuzla-Maoča, Lot 5 Čanići-Tuzla, u dužini od osam kilometara.

Inače, prema prošlogodišnjim najavama Autocesta FBiH, gradnja dijela autoceste od Tuzle do Maoče trebalo je da počne u drugoj polovini prošle godine. Za tu namjenu Vlada Federacije BiH je osigurala 134 mil KM.

Ovaj dio autoceste predstavlja Y krak koji se veže na Koridor 5C na jugu, odnosno na području Žepča te se na Orašju veže na panevropski koridor koji prolazi kroz Hrvatsku. Također, ova autocesta će imati i konekciju sa jadransko-jonskom autocestom.

Ovdje možete pogledati našu MAPU Izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.

Objava Korak bliže ka autocesti Tuzla–Orašje: Evo koje su parcele planirane za eksproprijaciju pojavila se prvi puta na PressMedia.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU