Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Ko je moćna grupa investitora koja je preuzela neke od najboljih lokacija u Sarajevu


  Ko Je Moćna Grupa Investitora Koja Je Preuzela Neke Od Najboljih Lokacija U Sarajevu

  Vijest koju je BiznisInfo.ba objavio prije nekoliko dana, da je bh. poduzetnik Emir Granov prepustio 30 posto vlasničkog udjela u svojoj firmi Granoff poslovnim partnerima, tačnije kompaniji Greenmont d.o.o., izavala je mnogo pažnje i reakcija u javnosti.

  Poznato je da Granov i njegovi partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata posljednjih godina spadaju u najveće investitore u Sarajevu. Stoga smo istražili o kakvim je poslovima riječ i koje sve nekretnine su preuzeli, koje projekte realizuju, kao i ko su ključne osobe u ovoj bogatoj grupi.

  Vlasnik Greenmonta je Mohammad Ibrahim Abdulrahman Alshaibani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  Lokacija stare električne centrale

  Granov i Alshaibani su, zajedno sa kompanijom Bellucci Investment Holding, vlasnici firme The Place. Vlasnici Bellucci Investment Holdinga su Rashid Murad Taher Albalush i Badar Rashid Murad Al Balushi, iz Dubaija.

  Arapski investitori ukupno imaju 80 posto vlasništva u firmi The Place (Greenmont 40 posto i Bellucci 40 posto), Granov ima 15 posto a Meliha Hadžić pet posto.

  Zanimljivo je da je kompanija The Place vlasnik zemljišta na kojem se nalazi stara električna centrala između Marindvora i Skenderije koja je nedavno urušena, a potom i uklonjena. Još uvijek nije jasno zbog čega su kupili ovu parcelu na ekskluzivnoj lokaciji niti šta ovdje planiraju raditi.

  Oni su vlasnici i susjedne percele na kojoj se nalazi zgrada koja je također nacionalni spomenik, a koju su obnovili.

  Osim toga, kompanija The Place kupila je nedavno devastirani Hotel Igman na Igmanu i najavila velika ulaganja.

  Zanimljivo je da su sarajevske vlasti nedavno najavile gradnju žičare koja bi od Hrasnice vodila upravo ka Hotelu Igman, čime bi ovo područe dobilo novi zamah. Granov i njegovi partneri upravo su ključni investitori na igmanskom Velikom polju.

  Naime, Granov i Bellucci Investment Holding su vlasnici i firme Monti d.o.o. u čijem je vlasništvu nedavno otvoreni hotel Monti također na Igmanu, koji radi punom parom. Granov je manjinski vlasnik.

  Dalje, Granov, Greenmont i Bellucci Investment Holding dijele vlasništvo i firmama Park Residence i Crni Vrh. Riječ je o kompanijama koje su osnovane radi gradnje luksuznog kompleksa u naselju Crni Vrh (ispod Gorice) u Sarajevu. Gradnja ovog kompleksa je u punom jeku, a stanovi su namijenjeni samo onima sa najdubljim džepom.

  Tu je još jedan imućni investitor s kojim Granov sarađuje. Granov je, naime, manjinski suvlasnik Sunnylanda, zabavnog parka na Trebeviću. Većinski vlasnik je firma Emirates, čiji je vlasnik Shaikh Mohammed Saqer Al
  Qasimi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Granov ima udio od 10 posto u Sunnylandu (koji je smješten na području RS-a), a Emirates 90 posto. Al Qasimi je prethodnih godina također najavljivao velike investicije u Sarajevu.

  biznisinfo/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU