back to top

Harbaš: Duplo više plaćamo električnu energiju, nego što prodajemo

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš, govorio je za N1 o odluci Vlade FBiH, kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom. Navodi da svaka poskupljenja, moraju imati lančanu reakciju i djelovati na proizvode i kompanije koje dominantno koriste električnu energiju, posebno veliki kupci, a možda će se to kasnije prebaciti i osjetit na krajnjim korisnicima.

‘Ukoliko pogledamo sve okolnosti na tržištu električne energije, nafte i plina i drugih energenata i roba iz kojih se pravi električna energija, a to je ugalj, stanje rudnika, dolazi do određenih opravdanja zašto cijene električnih energija rastu. S tim u vezi, jako je važno napomenuti da prema novim zakonskim propisima može se ići u smislu unaprijeđenja toga. BiH nedostaje uređeno tržite i burza da se energija može naručivat unutar dana ili dan unaprijed. Pošto to nemamo uvedeno, gospodarstvenici su primorani potpisati ugovore na godinu dana i vrlo teško je točno prognozirati koliko za godinu dana se može promijeniti to tržište’, istaknuo je Harbaš.

Dodaje kako je ovo sve jako kompleksna oblast, ali ako pogledamo u prošlost možemo vidjet da su cijene rasle i da cijene električne energije ne odražavaju stvarne troškove njene proizvodnje.

‘Nešto puno više ili duplo više plaćamo, nego što prodajemo. To ne može održati javne elektroprivredne organizacije u pozitivnom bilansu’, naglasio je, uz napomenu: ‘Elektroprivreda BiH i HZHB planiraju i implementiraju projekte, i vjetroelektrana i solara, ali tu je jedan niz, da moramo shvatiti novu energijsku paradigmu, da ćemo se samo snabdijevati iz hidra i termoelektrana. Mi kao korisnici, možemo je proizvesti putem solara, toplotnu pumpu koristiti itd, Međutim, pod ovakvim uvjetima, dugoročno, elektroprivredne organizacije ne mogu funkcionirati, oslanjajući se na ugalj, i to je predviđeno strateškim dokumentima, da otprilike nekih četiri gigavata bi do 2030. trebalo da bude zamijenjeno sa vjetrom, solarima, biomasom, itd, za to postoje sredstva’. Ono što smo propustili, zaključuje Harbaš,  je da smo na vrijeme trebali uraditi neke nove blokove na ugalj. ‘Tržište je promijenjeno i koncept je drugačiji, i moramo se prilagoditi tom tržištu’, kaže Harbaš.

The post Harbaš: Duplo više plaćamo električnu energiju, nego što prodajemo appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU