Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kineska kompanija traži građevinske radnike u BiH: Daju platu od 1.100 KM


  Kineska Kompanija Traži Građevinske Radnike U Bih: Daju Platu Od 1.100 Km

  Kineska tvrtka ‘China Construction Third Engineering Bureau Co.’ raspisala je niz konkurs na internet-oglasima, a ono što se posebno ističe je koncetracija potražnje na području Čapljine te Modriče u Republici Srpskoj.

  Kinezi tako u natječajima traže inženjere, strojovođe, voditelje projekata, fizičke radnike, vozače, mehaničare, a kako navode u oglasima, potrebe za radnicima dolaze zbog radova na autocestama koje rade.

  Šta nude i što traže sve prisutniji Kinezi?

  Za posao fizičkog radnika smatraju da bi obavljao fizičke pomoćne poslove za potrebe izgradnje autoputa, a prema njihovoj valorizaciji radnik bi mjesečno trebao zaraditi između 1100 – 1200 KM. Mjesto obavljanja posla bi bilo u Čapljini – piše Hercegovina.

  Za posao inženjera zaštite na radu ipak su bili deskriptivniji pa su tako naveli da trebaju osobu koja pruža zdravstvenu, sigurnosnu i ekološku podršku. Od inežnjera traže VSS, da je diplomirani inženjer građevinarstva ili inženjer zaštite na radu, poznavanje engleskog jezika, Microsoft office-a, radno iskustvo u upravljanju projektima vezano za zaštitu na radu, odlične usmene i pismene komunikacijske vještine na bosanskom i engleskom jeziku, pridržavanje uputa i unaprijed utvrđenih smjernica za obavljanje radnih funkcija. Mjesto rada je i u ovom slučaju područje Čapljine.

  Za vozača kamiona na gradilištu u Čapljini nije navedena plaća, ali se u oglasu navodi kako je potreban vozač kamiona s dizalicom. Također na području Čapljine.
  Ko stoji iza tvrtke ‘China Construction Third Engineering Bureau Co.’?

  Prema dostupnim javnim informacijama tvrtka je registrirana ove godine 15. 1. na području Omarske u regiji Prijedor. Kao njihov predstavnik u Bosni i Hercegovini navedena je Wei Kuang.

  Na njihovim službenim stranicama može se pronaći da je riječ o kompaniji koja je osnovana 1965. godine, a kasnije je postala dijelom velike državne grupacije CSCEC (China State Construction Engineering Corporation) do čijeg je sjedinjenja i službeno došlo 1982. godine. Također, navode da trenutačno rade na preko 1000 projekata i da imaju oko 30 tisuća zaposlenih, no u Bosni i Hercegovini ta brojka je još uvijek mizerna ako je suditi prema Linkedin kanalu gdje je istaknuto da imaju 10-ak radnika na našim gradilištima.

  Filijala puno poznatije i ozbiljnije kineske grupe u Hercegovini.

  Navedena ‘China State Construction Engineering Corporation’ svoja sjedišta ima diljem svijeta, a može se vidjeti njihova prisutnost u Maleziji, Indiji, Kambodži, Vijetnamu, Pakistanu, Nigeriji, ali i Bosni i Hercegovini sa sjedištem tvrtke u Sarajevu.

  Kinezi su bili izvođač za Lot 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići), a vrijednost ugovora je 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

  Osim toga, državna kineska kompanija CSCEC gradit će 33 kilometra dugu dionicu autoceste u sjevernom dijelu BiH, na temelju ugovora kojega su potpisali s predstavnicima vlasti Republike Srpske, vrijednog oko 392 miliona eura.

  Dionica autoceste Vukosavlje – Brčko duga je 33 kilometra i dio je prometnoga koridora koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju.

  Vrijednost ugovora potpisanog u Banjoj Luci s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC) iznosi 765 miliona maraka (oko 392 miliona eura).


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU