back to top

Kako da izbjegnete propuste u uređenju kuhinje

Kuhinja je najvažnija prostorija u svakom domu. Samim tim, njeno uređenje treba posebno planirati i ozbiljno mu se posvetiti.

Prilikom opremanja kuhinje najviše pažnje posvećujemo bojama, stilu i dizajnu elemenata. Nemamo običaj da razmišljamo o sporednim stvarima za koje mislimo da ih možemo riješiti i kasnije.

Kako da izbjegnete propuste u uređenju kuhinje

Međutim, ako porazgovaramo s ljudima kojima je uređenje kuhinje po mjeri profesija, shvatit ćemo da su te naizgled sporedne stvari veoma važne. Neki propusti koje napravimo već na početku teško se mogu riješiti i zato je dobro da obratimo pažnju na stvari koje su navode iskusni profesionalci. 

Isplanirajte budžet

Tačno je da ne treba da štedite kada uređujete stan, i kada su u pitanju kuhinjski namještaj i oprema, ali uvijek odredite budžet koji možete da izdvojite za određeni poduhvat. Neka vam bude neprijatno kada dogovarate cijenu opremanja kuhinje. Bolje je da odmah imate sve troškove crno na bijelo nego da stanete na pola opremanja i da ne znate kako da nastavite zbog toga što ste potrošili budžet. Birajte pametno i kvalitetno. Izbjegavajte jeftina rješenja koja traju kratko. Ukoliko se troškovi ne uklapaju s planovima, sačekajte malo i uštedite za ono što zaista želite i što odgovara vašim zahtjevima. 

Birajte klasiku

Stil i dizajn kuhinje koji ne zastariva i uklapa se u sve trendove uvijek je najbolji izbor. Razmislite o onome što će se dopadati i narednim generacijama. Kuhinjski elementi neutralnih boja, materijali koji odijevaju toploti i vlazi, klasična bijela tehnika vrhunskog kvaliteta. Dok planirate raspored i dizajn elemenata, dovedite funkcionalnost do savršenstva. Zbog toga ćete u narednim decenijama biti zahvalni sebi i svojoj posvećenosti u osmišljavanju kuhinje. 

Kako Da Izbjegnete Propuste U Uređenju Kuhinje
Kako da izbjegnete propuste u uređenju kuhinje

Planirajte prostor

Česta greška prilikom osmišljavanja kuhinje po mjeri je posvećivanje pažnje velikim elementima i tehničkim uređajima. Ako ne razmišljate na vrijeme da li ima dovoljno prostora da se postave svi vama neophodni mali kućni aparati, kasnije može doći do problema. 

Razmišljajte o svakodnevnim navikama i zamislite sebe i ukućane u kuhinji. Šta vam je važno dok perete sudove ili spremate ruček? Gdje i kako biste željeli da odlažete posuđe i dali ima dovoljno prostora za to? Vidjet ćete koliko je važno da tokom opremanja kuhinje svoje potrebe i način života stavite na prvo mesto. 

Posvetite se osvjetljenju

Znate već koliko je rasvjeta važna za svaku prostoriju u domu. U kuhinji priprema hrane i serviranje obroka zahtijevaju posebnu pažnju. Zato se potrudite da rasvjetu postavite pametno i funkcionalno. Ukoliko je potrebno, posavjetujte se s profesionalcima. Razmotrite sve prednosti koje nosi ugrađeno plafonsko osvjetljenje, lampe u kuhinjskim elementima ili iznad radne ploče. Donesite odluku koja odgovara vašim navikama u kuhinji, ali poseban akcenat stavite na kvalitet rasvjetnih elemenata. 

Kako Da Izbjegnete Propuste U Uređenju Kuhinje
Kako da izbjegnete propuste u uređenju kuhinje

Mislite o održavanju kuhinjskih elemenata

Često nešto što je lijepo može da zada mnogo muka prilikom održavanja. Zato se na vrijeme raspitajte o prednostima i nedostacima određenih materijala za izradu kuhinjskih elemenata. Nekada čak nije u pitanju izbor samog materijala, već njegove boje. Da li je teže održavati medijapan tamnije ili svjetlije boje i da li postoje mjesta u kuhinji gdje je bolje birati određenu boju? Ovo su važna pitanja i stručnjaci će vam dati prave odgovore. 

Osigurate dovoljno prostora za odlaganje

Kada osmišljavate i procjenjujete prostor koji vam je potreban za odlaganje posuđa, namirnica i raznih kuhinjskih potrepština, bolje je da ga bude više nego da vam kasnije fali. 

Razmislite o glomaznom posuđu i kuhinjskim aparatima koje koristite, ali i o sitnicama, jer one često zauzimaju dosta prostora. 

Na prvo mesto stavite svoje svakodnevne navike i način života ukućana. Da li prostor zadovoljava sve kriterijume ili je potrebno još razmišljanja i planiranja adekvatnog rješenja?

Osigurajte kvalitet ventilacije

Neko kaže da je miris hrane vrlo prijatan i stvara toplu atmosferu u domu. Međutim, u dvadeset i prvom stoljeću nema potrebe da cijela kuća miriše na luk i na zapršku. Izbor sistema za ventilaciju danas je veliki i trebalo bi da bude jedna od ozbiljnijih investicija kada opremate kuhinju. Izaberite kvalitetne i pouzdane uređaje, jer je dobra ventilacija ključan element svake savremeno opremljene kuhinje. 

Kako Da Izbjegnete Propuste U Uređenju Kuhinje
Kako da izbjegnete propuste u uređenju kuhinje

Za kraj – kanta za smeće. 

Da. Dobro ste pročitali. Ako u startu ne pronađete pravo mesto kanti za smeće u kuhinji, imat ćete probleme. I ti problemi trajat će godinama. Nervirat će vas i iritirati ti što za jednu tako malu stvar nemate pogodno mesto. Mislite na vrijem o tome. 

DRUGI UPRAVO ČITAJU