back to top

Izvoz se mora bolje organizirati

Europska unija je najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Izvoz iznosi i više od 70 posto, a izvoz oko 66 posto. Najčešće se trguje sa Srbijom, Hrvatskom i Njemačkom. Makar su takvi podaci Vanjskotrgovinske komore BiH. Iako je bilo pozitivnih pomaka u strukturi razmjene, još uvijek su prisutni trendovi i pojave međuzavisnosti izvoza od uvoza i nepovoljnu strukturu vezano za uvoz po porijeklu i trgovini.

Veliki potencijal

– Sa Srbijom je pokrivenost 53,8, dakle približila se Hrvatskoj u odnosu na period iz prošle godine, kada je to bilo oko 65 posto. I sa ostalim zemljama smo jako dobri, ističe Zdravko Marinković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Povećanje konkurencije gospodarskih subjekata, kvalitetni biznisi, te podsticaji koje daje država su faktori su koji utiču na povećanje izvoza iz naše države, kažu stručnjaci za ekonomiju.

– Dosta proizvoda uzimamo, a imamo interne resurse za te proizvode. Recimo voda. Uzimamo ogromne količine vode – stotine milijuna, a imamo sigurno puno kvalitetniju vodu od one koju uzimamo. Država bi mogla poticanjem djelovati da poveća izvoz, navodi profesor na Ekonomskom fakultetu, Aziz Šunje.

– Imamo velike potencijale za izvoz. Naši potencijali od prehrambenih proizvoda, pilećeg mesa, stočarstva, govedarstva, pa do poljoprivrednih proizvoda su veliki. Međutim to je sve sporadično i nije organizirano, dodaje ekonomski analitičar Zoran Pavković.

Smanjenje ukupnog izvoza je posljedica je izvoza na pojedinačna tržišta Europske unije, uslijed usporavanja gospodarske aktivnosti, te globalne krize u Ukrajini. Najznačajnije izvozno tržište za privrednike Bosne i Hercegovine i dalje je Njemačka.

Podaci iz 2022.

Bosna i Hercegovine je u 2022. izvezla robe u vrijednosti od 17,97 milijardi maraka, što je za 25,9 posto više nego u 2021. Uvoz je u 2022. iznosio 28,63 milijardi maraka, što je za 32,6 posto više nego godinu ranije. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 10,66 milijardi maraka.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 3,3 milijardi maraka, što je za 37,3 posto više nego 2021., dok je uvoz iznosio 3,51 milijarde maraka (+27,3 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 93,9 posto. Izvoz u zemlje Europske unije je iznosio 13,22 milijarde maraka, što je za 27,2 posto više nego u 2021., dok je uvoz iznosio 16,29 milijardi maraka (+28 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 81,2 posto. H. Ž.

The post Izvoz se mora bolje organizirati appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU