Izdate 2.034 radne dozvole za strane radnike u RS-u

Naime, prema podacima Zavoda, od ukupnog broja, 1.421 ulazi u kvotu, dok su 974 za novo zapošljavanje, 272 radne dozvole su poništene, a 167 produženo.

“Najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske, Srbije i Bangladeša, a što se tiče djelatnosti, najviše radnih dozvola je izdato u oblasti građevinarstva, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te uslužnih djelatnosti”, pojasnili su iz Zavoda.

Dodaju da se radne dozvole obično izdaju na period od godinu dana, ali ima i onih koje se izdaju na period do 90 dana kada su u pitanju privremeni i povremeni poslovi.

“Godišnja kvota radnih dozvola stranim državljanima za ovu godinu u Republici Srpskoj je 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je sredinom prošlog mjeseca donio odluku o izmjenama odluke o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca i lica bez državljanstva”, kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je pomenuta odluka dostavljena resornom ministarstvu radi davanja saglasnosti Vlade Republike Srpske na nju.

“Dakle, radi se o tome da je kvota radnih dozvola za ovu godinu ostala ista, odnosno 1.400 na godišnjem nivou, s tim da je unutar pomenute kvote povećan broj novoizdatih radnih dozvola za 150, a smanjen broj produženih radnih dozvola za 150”, kazali su iz Zavoda.

Pomenute izmjene su rađene zbog povećanog broja zahtjeva za novoizdate radne dozvole.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je da ne čudi da se svake godine sve više stanaca može vidjeti upravo na mjestima gdje su donedavno radili naši radnici.

“Naša populacija u velikoj mjeri napušta ovaj prostor i odlazi u zemlje razvijenijih ekonomija, a za one poslove koje nudimo mi u RS-u ne postoji interes radne snage na evidencijama zavoda za zapošljavanje. Tako da je izvjesno da poslodavci ne mogu računati na ono što mi imamo na evidenciji, a epilog je da mi već imamo značajno prisustvo strane radne snage”, objašnjava Aćić.

Dodao je da se za sada privreda još nekako i snalazi, ali s obzirom na strukturu ponude radne snage i trenutne zaposlenosti, izvjesno je da će, kako kaže Aćić, nedostajati sve više kadra u svim sektorima.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, ističe da je primjetno da je u skoro svim oblastima privrede dosta stranih radnika.

“Ugostiteljstvo je sigurno posljednja privredna oblast koja će moći sebi da priušti da uvozi radnike iz drugih zemalja, osim možda Srbije, a i sada imamo veliki broj radnika upravo iz ove zemlje”, kazao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, radnici iz Turske i drugih zemalja mogu jedino da rade neke pomoćne poslove u ugostiteljskim objektima, kao što je pranje suđa.

Objava Izdate 2.034 radne dozvole za strane radnike u RS-u pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU