Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nastavljena akcija čišćenja: Volonteri prikupljali otpad u Mostaru u okviru Coca-Colinog projekta Od izvora do mora

  Akcija čišćenja i odvojenog prikupljanja otpada u kampusu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru okupila je volontere svih generacija ovog grada.Današnja akcija u okviru projekta Od izvora do mora obuhvatila je šire područje kampusa, kao i nekoliko manjih divljih deponija na samom rubu ovog dijela grada. Mostarska akcija je treća od pet akcija čišćenja planiranih u okviru projekta tokom ove godine, koji Coca-Cola u saradnji sa partnerima, i uz podršku nevladinih organizacija i institucija realizuje na različitim lokacijama u zemlji. 

  Prethodne dvije akcije čišćenja na području Općine Novo Sarajevo u Sarajevu i u Banjaluci angažovale su više od 250 volontera i volonterki. Očišćeni su parkovi, šetnice i izletišta u ova dva grada, dok je kampus mostarskog Univerziteta nova lokacija.


  Image

  Mostarska akcija je treća od pet akcija čišćenja planiranih u okviru projekta tokom ove godine


  Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, te u saradnji sa UG ”Ruke” koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja okoliša i volontera koji su učestvovali u akciji.

  Podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, te poticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, su temelji projekta Od izvora do mora. Glavni cilj projekta je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

    Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za poslovne žene

  Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i općina u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada. Podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, poticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, su temelji projekta Od izvora do mora.


  Image

  Prošle godine se više od 500 volontera uključilo u akcije održane u sedam gradova i općina


  Projekat Od izvora do mora u 2022. se nastavlja akcijama prikupljanja ambalažnog i drugog otpada uZenici u petak, 24.6. i finalno,29.6., na Velikom polju na Igmanu. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije – svijeta bez otpada.

  Projekat podržavaju i Ministarstvopoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, JU Vode Srpske, Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

  Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

    POTPISAN MEMORANDUM IZMEĐU PARTNERA PROJEKTA COASTING PLUS VEZAN ZA PROMOVIRANJE ODRŽIVOG RAZVITKA TURIZMA

  Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj web stranici.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU