Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Investicijski projekti kao rješenje problema zaposlenja mladih u TK

  Ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković ocijenio je da industrijska tradicija tog kantona stvara mogućnosti i osnovu za snažan rast novih tehnologija, proizvoda i procesa. Prema posljednjim informacijama kojima raspolaže Ministarstvo privrede TK-a, kazao je Duraković za Fenu, investicije u tom kantonu su iznosile 3,6 milijardi KM te od 2016. godine investiranje ima tendenciju rasta.

  Naglašava da se kvalitet radne snage Tuzlanskog kantona ogleda u posjedovanju znanja i vještina neophodnih za rad u ključnim industrijama i sektorima, kao rezultat vrlo razvijenog i raznolikog sistema visokoškolskog i srednjeg obrazovanja, te niza ustanova cjeloživotnog obrazovanja koje omogućavaju dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika.

  Duraković ističe da investicije u Tuzlanskom kantonu u sadašnjim okolnostima i okruženju, predstavljaju bitan faktor u poticaju privrednog razvoja, djelatnosti te rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove infrastrukture, bilo da se radi o javnim ili privatnim ulaganjima.

  – Dalja ulaganja u značajnije infrastrukture i razvojne projekte u privredi Tuzlanskog kantona bi doprinijele poboljšanju likvidnost privrede, razvoju novih tehnologija i znanja, kreiranju novih radnih mjesta i otvaranju novih tržišta – dodao je Duraković.

  Dugogodišnja novinarka Anisa Mahmutović, svoju šansu je pronašla na poziciji menadžerice kompanije koja je dio oglašivačke industrije u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Švicarske i Turske.

  – Razlika u zapošljavanju kod ulagača u Bosnu i Hercegovinu je u tome što je njima važno koliko znate od onoga što je potrebno u datom trenutku. Nema podjela po nacionalnoj pripadnosti niti im je važno da li ste muško ili žensko. Stručna sprema i pozicioniranje na tržištu je najvažniji faktor, poslovna komunikacija i spremnost na edukaciju – pojasnila je Mahmutović.

    Program regionalnih grantova – izabrani najuspješniji projekti u Bosni i Hercegovini

  Mladima je najvažnije, dodala je, da se poštuju njihova radnička prava.

  – Nama je fokus da radimo na daljim razvojnim projektima i ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu kako bi omogućili zaposlenje za što više mladih i obrazovanih ljudi. Fokus nam je na onima koji nemaju nikakvo zaposlenje i koji su registrirani u zavodu za zapošljavanje. Trenutno traju novi investicijski projekti u Tuzlanskom kantonu koji će smanjiti broj nezaposlenih – kazala je Mahmutović.

  Ključnu privrednu djelatnost u Tuzlanskom kantonu čini prerađivačka industrija, a tradicionalne konkurentske industrije i sektori razvijani na osnovu resursa kojima obiluje kanton su drvoprerađivačka industrija, metaloprerađivačka industrija, poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija, industrija plastike i alata i hemijska industrija.

  Prerađivačka industrija, kojoj većinski pripadaju konkurentski sektori, ostvaruje najveći udio u ukupnom izvozu Tuzlanskog kantona i prednjači po broju pravnih subjekata i obrta koji se bave tom djelatnošću, ali i investicija koje se realizuju u ovim sektorima.

   

  Biznis.ba  / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU