Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U domaći keks treba ići domaća smokva

  U Domaći Keks Treba Ići Domaća Smokva

  U Federalnom agromediteranskom zavodu (FAZ) u Mostaru protekle sedmice održane su deseta promotivno-ocjenjivačka izložba i znanstveno-stručna radionica o temi Smokva.

  Problem je što kod nas o smokvi vlada pogrešno mišljenje, a to je da smokvi ne treba navodnjavanje. Smokvi, kao i ostalim biljkama, treba jednaka pažnja, pogotovo kad je voćka mlada, kaže Kohnić

  —- Ovo je deseta ocjenjivačka izložba u fokusu koje je smokva. FAZ ima nekoliko sličnih radionica, a to su mediteranske kulture: smokva, maslina, šipak i vinova loza. Kroz ovu edukativnu radionicu, zajedno s našim proizvođačima, želimo vidjeti gdje se trenutno nalazimo, koji su aktualni problemi i na koji način možemo popraviti ono što nije dobro, kazao je Mario Leko, pomoćnik direktora za biljnu proizvodnju FAZ-a.

  Povećati kapacitete

  Dodao je kako iz iskustva s proizvođačima znaju da su njihove radionice dobro prihvaćene i da se od FAZ-a očekuje ova vrsta aktivnosti.

  – Prema našim evidencijama, raspolažemo s 50,7 hektara u intenzivnom uzgoju, a nismo računali veliki broj stabala koja su u okućnicama. U posljednjih deset godina to je povećanje od gotovo 100 posto, ali su i dalje naše površine skromne i to nije dovoljno. Pokušat ćemo raditi na tome da se kapaciteti za uzgoj smokava povećaju, rekao je Leko.

  On je kao jedan od glavnih problema istakao nepostojanje udruge proizvođača.

  – Jedan od glavnih ciljeva naših radionica je da potaknemo proizvođače na udruživanje i na taj način napravimo strategiju stavljanja proizvoda od smokve na tržište, u svježem i prerađenom obliku, dodao je Leko.

  Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković ukratko se osvrnuo na pitanja i izazove s kojima se susreću u današnjem smokvarstvu.

  – Mi ove izložbe radimo kako bismo povećali broj hektara i broj proizvoda na bazi smokve. Nismo zadovoljni pomakom na terenu jer se nova stabla slabo sade. Zemlje poput Turske imaju oko 120 proizvoda na bazi prerađene smokve, a mi kad smo počeli nabrajati, nismo došli ni do osam. Treba raditi na tome da se posade novi nasadi smokve, a mi smo tu da pomognemo ljudima stručnim savjetima i laboratorijskim analizama, kazao je Ivanković.

  Aida Kohnić, inženjer voćarstva i vinogradarstva, govorila je o nekim pogrešno uvriježenim mišljenjima o smokvi.

  Zemlje poput Turske imaju oko 120 proizvoda na bazi prerađene smokve, a mi kad smo počeli nabrajati, nismo došli ni do osam, rečeno je na radionici održanoj u Mostaru

  —- Pošto ja dolazim iz svijeta poljoljekarni, mogu reći da se uzgoj smokve itekako isplati. Moja tema su iskustva iz uzgoja. Problem je što kod nas o smokvi vlada jedno pogrešno mišljenje, a to je da smokvi ne treba navodnjavanje, može se posaditi na bilo koju zemlju, smokvu ne trebamo štititi i tako dalje. Smokvi, kao i ostalim biljkama, treba jednaka pažnja, pogotovo kad je voćka mlada, naglasila je Kohnić.

  Najslabija karika

  Kao najslabiju kariku modernog smokvarstva ona je istakla preradu.

  – U Čapljini imamo tvornicu Lasta, koja proizvodi čuvenu štrudlu od smokava. Hoćemo li se zapitati je li u toj štrudli uvozna marmelada ili domaća? Logično je da bi to trebala biti marmelada od domaće smokve za koju znamo odakle dolazi i kako je proizvedena, poručila je Kohnić.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU