back to top

Inflacija u BiH ubrzala usljed rasta cijena u hotelima i restoranima

U februaru 2024. godine zabilježen je rast cijena u Bosni i Hercegovini. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast od 0,5 posto.

Mjesečni rast cijena potaknut je rastom cijena u hotelima i restoranima.

Inflacija U Bih Ubrzala Usljed Rasta Cijena U Hotelima I Restoranima

Godišnja inflacija blago je ubrzala u odnosu na januar te je iznosila 2,1 posto.

I na godišnjem nivou najveći rast cijena zabilježen je u odjeljku restorana i hotela.

Ono što je pojeftinilo i na mjesečnom i na godišnjem nivou jeste odjeća i obuća.

Inflacija U Bih Ubrzala Usljed Rasta Cijena U Hotelima I Restoranima

Iz Centralne banke BiH saopćili su da očekuju godišnju stopu inflacije od 2,4 posto u prvom kvartalu 2024. godine.

”Prema preliminarnim procjenama, očekujemo blago jačanje inflatornih pritisaka do kraja prvog polugodišta”, naveli su.

Procjenjuju da bi temeljna inflacija mogla iznositi 4,7 posto u prvom kvartalu 2024. godine.

”Dostupnost zvaničnih cjenovnih pondera za 2023. godinu je rezultirala revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do nivoa od 6,5 posto s 5,9 posto na prethodnoj objavi.”, navode.

Stabilizacija inflacije

Analitičari Bloomberg Adrije u svojoj posljednjoj analizi navode da će se inflacija stabilizovati na nešto nižim nivoima u 2024. i 2025. godini.

Fokus će biti na domaćoj tražnji i poboljšanju na tržištu rada, a smanjenja kamatnih stopa centralnih banaka očekuju sredinom godine.

Jedan od pozitivnih pokazatelja kada je riječ o ekonomiji BiH je usporavanje inflacije u 2023. godini, koja je na godišnjem nivou iznosila 6,1 posto.

Ipak, u kategoriji hrane cijene su rasle brže u odnosu na opći indeks, i to 10,7 posto.

“Usporavanje inflacije ne znači da je došlo do pada cijena, već samo da su cijene rasle sporije u odnosu na 2022. godinu”, kazao je Faruk Hadžić, makroekonomista i dekan Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Dodao je da i u ovoj godini možemo očekivati još značajnije usporavanje inflacije, osim u slučaju nepredviđenih vanjskih događaja.

Pritisci izazvani rastom plata ne prestaju

Iz misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su naveli da je inflacija nastavila trend opadanja, ali pritisci izazvani povećanjem plata ne prestaju.

“Prema našim projekcijama, inflacija će nastaviti opadati”, saopćeno je u preliminarnim nalazima članova misije MMF-a na kraju njihove službene posjete.

Međutim, dodaju, inflacija u koju nisu uključene cijene hrane i energije pokazuje se upornijom, odražavajući kontinuirane pritiske izazvane povećanjem plata.

Entitetski statistički podaci također pokazuju rast cijena u februaru.

Tako je u Federaciji BiH zabilježena godišnja inflacija od 1,1 posto, čemu je najviše doprinio rast cijena u restoranima i hotelima.

Mjesečna inflacija je iznosila 0,6 posto. Potrošačke cijene u Republici Srpskoj su u februaru, a u odnosu na januar, neznatno porasle te je tako mjesečna inflacija iznosila 0,5 posto.

Ovaj rast na mjesečnom nivou uglavnom je potaknut rastom cijena prijevoza, te u hotelima i restoranima. Na godišnjem nivou, inflacija je usporila na 2,8 posto.

Šta kažu BBA analitičari

Inflacija u BH pokazuje stabilizaciju već neko vrijeme, kaže viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala Bloomberg Adrije, Marina Petrov Savić te dodaje kako je su u februaru 2024 cijene su porasle 2,1 posto međugodišnje, što je u skladu sa prosjekom od oko dva posto od četvrtog tromjesečja prethodne godine.

“Ne očekujemo da će u narednim mjesecima inflacija usporiti značajano, kao što je bio slučaj u 2023. godini u koju smo ušli sa januarskom inflacijom od oko 14 posto, a istu završili sa decembarskom inflacijom od oko dva posto”, smatra ona.

Navodi da kao i u ostatku regiona se vidi da se smanjuje uticaj cijena hrane, ali inflatorni pritisci ostaju prisutni u elementima bazne inflacije –  npr segment restorana i hotela bilježi skoro četiri puta brži rast cijena od ukupnog (osam posto u februaru 2024), a kultura i rekreacija dvostruko brži rast (4,4 posto u februaru 2024).

“Ono što omogućava opstanak inflatornih pritisaka jesu dobri uslovi domaće tražnje. Zarade su nastavile da rastu po visokim stopama (7,9 posto u januaru 2024, u realnom iznosu), a samo usporavanje inflacije poboljšava potrošačko raspoloženje, pa u 2024. očekujemo da inflacija u proseku bude oko 2.4 posto”, zaključuje Petrov Savić.

Objava Inflacija u BiH ubrzala usljed rasta cijena u hotelima i restoranima pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU