Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Inflacija podiže cijenu cestogradnje i do 30 posto

  Vlada Federacije BiH najavila je kako će u 2023. godini prioritet staviti na izgradnju brzih cesta, a među prvima će se graditi prometnica Lašva – Travnik – Jajce.

  Radi se o trasi ukupne dužine 66,7 kilometara, koja je podijeljena na tri dionice: Lašva – Nević Polje (24,5 km), Nević Polje – Turbe (10,8 km) i Turbe – Jajce (31,4 km).

  Procijenjena vrijednost cijelog projekta brze ceste, što uključuje eksproprijaciju, projektiranje, građenje i nadzor, iznosi oko 587 milijuna eura.

  Međutim, radi se o procjeni iz 2020. godine, a s obzirom na poskupljenje građevinskog materijala i inflaciju moguće je da će vrijednost investicije biti do 30 posto veća, kazali su Feni iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

  Izgradnja prometnice odvijat će se u fazama, a prva je na redu dionica Lašva – Nević Polje, koja je podijeljena na pet lotova.

  U travnju ove godine potpisan je ugovor za izgradnju prvog dijela ceste, a radi se o lotu 5, dionici dugoj 4,8 kilometara od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje.

  Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 milijuna maraka s uračunatim PDV-om i rokom završetka od 20 mjeseci. Na toj dionici gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

  Autoceste FBiH intenzivno rade na pripremnim aktivnostima za građenje ostalih lotov.

  Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je u listopadu ove godine izabran projektant za izradu glavnog projekta druge dionice Nević Polje – Turbe. Predmet projektnog zadatka je izrada svih faza glavnog projekta trase i objekata za brzu cestu Nević Polja – Travnik – Turbe. Nakon izrađene projektne dokumentacije bit će pokrenut postupak eksproprijacije, kao i natječaj za izvođača radova i usluge nadzora.

  Što se tiče treće dionice Turbe – Jajce za sada je završen idejni projekt.

  Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je prometnica Lašva – Travnik – Jajce dio međunarodne rute TEN-T Core Network E-761 /Bihać – Bosaski Petrovac Jajce/ i dio setto mreže dionica 2a Okučani (Republika Hrvatska) – Banja Luka – Travnik – Lašva.

  Planirana brza cesta povezat će središnja područja Bosne i Hercegovine s autocestom na koridoru 5c u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati najvažniji putni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok.

  Prometnica će značajno poboljšati kvalitetu života građana BiH jer će skratiti vrijeme putovanja, a poboljšat će se i sigurnost svih sudionika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi, navode iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

  (fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU