Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Inflacija nastavlja usporavati ali cijene u prosincu 2022. bile veće za 14,8 posto u odnosu na prosinac 2021.

  Piše: Dragan Bradvica

  Inflacija u Bosni i Hercegovini usporava ali su cijene i dalje na vrlo visokoj razini koja je neizdržljiva za veliki broj naših žitelja.

  Posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za prosinac 2022. godine kako je razina cijena u tom mjesecu u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 14,8 posto.

  – Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 23,2 posto, Alkoholna pića i duhan za 2,6 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 16,9 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 12,2 posto, Zdravstvo za 2,5 posto, Prijevoz 17,2 posto, Komunikacije za 1,4 posto, Rekreacija i kultura za 11,6 posto, Obrazovanje za 2,4 posto, Restorani i hoteli za 11,1 posto, te Ostala dobra i usluge za 8,6 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 7,3 posto, navodi se.

  Zabilježen pad cijena

  Kako inflacija usporava vidi se ukoliko se uspoređuju cijene u prosincu u odnosu na studeni prošle godine. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad razine za 0,6 posto.

  Promatrano po odjeljcima u prosincu 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 1,0 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 0,6 posto, Zdravstvo za 0,1 posto, Rekreacija i kultura za 0,2 posto, Restorani i hoteli za 0,5 posto, te Ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

  U prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima Odjeća i obuća za 3,7 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 0,6 posto, Prijevoz za 6,1 posto i Komunikacije 0,1 posto.

  Cijene industrijskih proizvoda

  – U prosincu 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile pad razine cijena za 0,2 posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 18,2 posto, stoji u priopćenju.

  U prosincu 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu nisu zabilježile promjenu razine, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 17,6 posto.

  U prosincu 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su zabilježile pad razine za 0,6 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast razine cijena za 18,9 posto.

  The post Inflacija nastavlja usporavati ali cijene u prosincu 2022. bile veće za 14,8 posto u odnosu na prosinac 2021. appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU