Ibro Malkanović proizvodi bobičasto voće: Sebi sam davno rekao da ću ostati ovdje i pokušavati mnogo toga da uspijem i borim se za sebe i državu u kojoj živim


Ibro Malkanović Proizvodi Bobičasto Voće: Sebi Sam Davno Rekao Da Ću Ostati Ovdje I Pokušavati Mnogo Toga Da Uspijem I Borim Se Za Sebe I Državu U Kojoj Živim

“Smatram sebe patriotom i čovjekom koji voli Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu nam domovinu. Sebi sam davno rekao da ću ostati ovdje i pokušavati mnogo toga da uspijem i borim se za sebe i državu u kojoj živim i ostanem uz svoju porodicu i najmilije.”, započinje svoju priču, za portal NEON Televizije, bacc. ing. agr. Ibro Malkanović, koji je odlučio ostati u Bosni i Hercegovini, ovdje zasnovati porodicu i u moru drugih negativnih priča, donijeti jednu optimističnu i pozitivnu stranu života i vjere da svako može uspjeti samo ako se potrudi i ako se do svojih važnih odluka vodi iskrenom željom.

Ibro Malkanović Proizvodi Bobičasto Voće: Sebi Sam Davno Rekao Da Ću Ostati Ovdje I Pokušavati Mnogo Toga Da Uspijem I Borim Se Za Sebe I Državu U Kojoj Živim
Ibro sa suprugom, Facebook

Mladi bračni par Malkanović iz Brložaka, općina Kladanj, posvetio se uzgoju i proizvodnji borovnica. Na svojoj plantaži imaju 600 sadnica borovnice različitih sorti, te u manjoj količini zadasa maline, a najveća motivacija su im kupci koji prepoznaju njihov trud i posvećen rad.

“Premium borovnica je nastala slobodno mogu reći iz ljubavi prema borovnicama koja se manifestirala već u studentskim danima kada sam se prvi puta susreo sa ovom kraljicom voća. I tada sam poželio da se bavim samim uzgojem i proizvodnjom borovnice. Prvi puta kada sam bio u mogućnosti, počeo sam ulagati u dizanje plantaže. Najzastupljenija sorta je duke, a prateće sorte su chandler i bluecrop. Većina berbe kod mene je završena, sorta duke i bluecrop su zavrčile sa rodom za ovu godinu, ostala je još neznatna količina chandlera.”, kaže Ibro.

Ibro Malkanović Proizvodi Bobičasto Voće: Sebi Sam Davno Rekao Da Ću Ostati Ovdje I Pokušavati Mnogo Toga Da Uspijem I Borim Se Za Sebe I Državu U Kojoj Živim

Kada se završi berba sorte chandler i sumiraju rezultati za ovu godinu, otprilike će biti oko 400 kg ubrane i isporučene borovnice, što je pored svih vremenskih prilika i neprilika, za Ibru, odlična sezona.

“S obzirom da je plantaža podignuta u maju 2022. godine, te da su biljke tek u drugoj vegetaciji, razne vremenske neprilike kao što je kiša koja je padala u kontinuitetu dva mjeseca za prvi rod ja sam prezadovoljan. Prvenstveno da bi proizvodili borovnice i bavili se samim uzgojem visokožbunaste američke borovnice potrebno je obezbijediti osnovne uslove na kojima borovnica može da uspijeva i daje željene rezultate. Prvenstveno potrebno je osigurati; -kvalitetnu i zdravu sadnicu, – zemljište na kojima se uzgaja borovnica mora biti kisele pH reakcije, u nekom rasponu od 4 -5,5 pH. – obavezno navodnjavanje vodom koja je odgovarajuća za borovnicu, koja takođe mora biti kisele pH reakcije, – odbarati odgovarajuću, osunčanu parcelu, – obrađivati i njegovati borovnicu tokom cijele godine, uz odrađivanje agrotehničkih i pomotehničkih mjera.”

Za Malkanoviće je kvalitet na prvom mjestu, jer roba koja ima kvalitet uvijek se može prodati, ističu, a što potvrđuju i brojne narudžbe koje stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Najveće zadovoljstvo im pričinjava recenzija koju dobiju nakon uručene narudžbe ovog fantastičnog osvježavajućeg voća.

“Trudim se proizvesti najbolji kvalitet. Za prodaju nemam problema, većinom sve prodam prijateljima i komšijama, a svakodnevno dobijam narudžbe iz cijele Bosne i Hercegovine što je izuzetna čast za mene, da me čak kontaktiraju i iz najudaljenijih dijelova Bosne i Hercegovine.”

Ibro Malkanović Proizvodi Bobičasto Voće: Sebi Sam Davno Rekao Da Ću Ostati Ovdje I Pokušavati Mnogo Toga Da Uspijem I Borim Se Za Sebe I Državu U Kojoj Živim

Da bi čovjek uspio u nekom poslu, podrška porodice je neophodna. Posebno kada su u pitanju mladi ljudi, koji mogu često napraviti pogrešne odluke, pa svaki savjet dobro dođe. Nakon što je bračni par Malkanović učinio hrabar korak i donio odluku za pokretanje plantaže naziva “Premium” borovnica i roditelji kada su uvidjeli njihovu veliku želju i ozbiljnost, odmah su pružili podršku. Sada su svi uključeni u ovaj posao, kako bi na vrijeme isporučili sve narudžbe, a borovnica zadržala svoju svježinu i ljekovita svojstva.

“Što se tiče radne snage, 85% obavljamo porodično. Uz mene stoji moja porodica koja mi konstantno pomaže i u fizičkim poslovima, moji roditelji, supruga, sestra, zet i mnogobrojni prijatelji su uvijek tu kada zatreba neka pomoć. Ovim putem se svima zahvaljujem i pozdravljam ih. Kada je potrebna dodatna radna snaga i povećan obim posla naravno angažujem dodatnu radnu snagu. Želim poslati poruku ljudima da konzumiraju sto vise borovnice kada su u prilici jer je izuzetno ukusna i osvjećavajuća, a taj prirodni lijek nam je dostupan samo par mjeseci u toku godine. Također, na kraju želim se zahvaliti NEON Televiziji na pruženoj prilici da prezentujem javnosti moje aktivnosti.”

Za kraj našeg razgovora mladi bračni par Malkanović imao je i poruku za sve one koji razmišljaju o pokretanju svoje pozitivne priče.

“Želim poručiti mladima, a i svima onima koji su zainteresovani, da slobodno podižu zasade jer borovnice treba i tražena je, naravno uz obaveznu preventivnu edukaciju i upoznavanje ove biljne vrste.”


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU