I do pet hiljada maraka za kvadrat? Luksuzne nekretnine u Sarajevu samo za ekskluzivni klub


I Do Pet Hiljada Maraka Za Kvadrat? Luksuzne Nekretnine U Sarajevu Samo Za Ekskluzivni Klub

Zbog višeg životnog standarda, kvadrat stana u Zagrebu može koštati i više od sedam hiljada eura, odnosno oko 14 hiljada KM. FORBES BiH istražuje koje su to najskuplje nekretnine u glavnom gradu naše domovine.

Iako Sarajevo još nije dostiglo tako visoke cijene, možemo reći da ne kaskamo puno, posebno kada se cijene prilagode visini životnog standarda u dva glavna grada.

Cijena kvadrata u centru Sarajeva?

Prema web stranici Numbeo, koja je najveća svjetska baza podataka o troškovima života i koja prati indikatore kao što su životni standard, cijene namirnica, visine plata i slično, prosječna cijena kvadrata stana u centru Zagreba je oko 4.300 eura dok u Sarajevu cijena kvadrata za stan u centru grada varira između 1.900 i 2200 eura.

Dakle, razlika u cijeni prosječnog stana je značajna, pa je takva situacija i sa luksuznim stanovima.

Nakon značajnog rasta cijena stanova koji je započeo sredinom 2022. godine, tržište nekretnina u Sarajevu je u drugom kvartalu 2023. godine doživjelo stagnaciju.

I Do Pet Hiljada Maraka Za Kvadrat? Luksuzne Nekretnine U Sarajevu Samo Za Ekskluzivni Klub
Foto: Pixabay/Ilustracija/Luksuzni stan

Iako je prosječna cijena novog stana u ovom periodu iznosila 3.395 KM po kvadratnom metru, u pojedinim općinama cijene su varirale. Na primjer, u Općini Centar Sarajevo, prosječna cijena po kvadratnom metru za sve stanove, kako stare tako i nove, iznosila je 3.000 KM u 2022. godini.

Luksuzni stanovi za ekskluzivni klub

Međutim, cijene luksuznih stanova znatno premašuju ove prosječne vrijednosti. Prosječna cijena kvadrata za luksuzni stan u Sarajevu kreće se između 4.500 i 5.000 KM, a tiče se stanova površine od oko u prosjeku 100 kvadratnih metara.

Lokacije stanova su, uglavnom u centralnim dijelovima grada ili u sklopu kompleksa poput Bosmala ili Sarajevo Waves.

Ove cifre ukazuju na ekskluzivnost i visok standard koji dolaze s takvim nekretninama, a posebno su izražene u novogradnji u prestižnim dijelovima grada.

Trend koji prati porast cijena stanova u Sarajevu može se većim dijelom pripisati povećanoj potražnji dijaspore, koja često ulaže u nekretnine u svojoj domovini, ali ne žive u tim stanovima nego ih iznajmljuju i na taj način imaju pasivni prihod.

Osim toga, faktor koji doprinosi visokim cijenama jeste i ograničena ponuda stanova koji mogu zadovoljiti specifične zahtjeve klijentele koja može priuštiti ove stanove.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU