Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Hubovi su most između digitalnih inovacija i biznisa: Za BiH je od fundamentalnog značaja izgraditi ovaj kapacitet

  Hubovi Su Most Između Digitalnih Inovacija I Biznisa: Za Bih Je Od Fundamentalnog Značaja Izgraditi Ovaj Kapacitet

  Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) potpisao je Memorandum o saradnji sa četiri digitalna inovacijska huba (DIH) u BiH u okviru projekta EU4DigitalSME, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Uspostava i podrška razvoju usluga digitalnih inovacijskih hubova jedna je od ključnih aktivnosti projekta EU4DigitalSME, a sve u cilju doprinosa izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH.

  Digitalna rješenja

  Podržani DIH-ovi će, kako kažu u GIZ-u, osiguravati savremenu platformu za podršku malim i srednjim preduzećima u poboljšanju poslovnih procesa, ali i njihove strukture i krajnjeg proizvoda. Širokim spektrom usluga za MSP-ove u vidu primijenjenih i specifičnih digitalnih rješenja, DIH-ovi će postati most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora.

  Izabrani DIH-ovi koji funkcionišu kao partnerstva pod vodstvom jedne od institucija su LabHub – Sarajevo pod vodstvom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), IDEMO HUB – Banja Luka pod vodstvom Inovacijskog centra Banja Luka, Digital Storm HUB – Sarajevo pod vodstvom kompanije QSS d. o. o. i Industrial HUB – Tuzla pod vodstvom kompanije Industrial Automation d. o. o.

  MSP-ovi moraju iskoristiti inovativne tehnologije, ne samo da bi rasli na održivijim osnovama već i da bi opstali u ekonomiji budućnosti, kaže Stefano Ellero, šef za saradnju Delegacije EU u BiH

  Konzorcij u sastavu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), Institut za metrologiju BiH (IMBIH), Institut za standardizaciju BiH (ISBIH) i Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH) sa inicijativom LabHub je jedan od četiri buduća DIH-a koji će u okviru razvojnog programa imati za cilj približiti Bosnu i Hercegovinu EU standardima konkurentnosti i uspješnog poslovanja.

    Podrška Svjetske banke za BiH: U narednih pet godina na raspolaganju 750 miliona dolara

  Za BiH je od fundamentalnog značaja izgraditi inovacijski kapacitet kao jedini put za prevladavanje zamke srednjeg dohotka, smatra prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor SSST-a.

  – Gubitak radne snage i smanjenje stanovništva, tj. kupaca se može prevladati jedino povećanjem produktivnosti i izvozom. SSST je među malobrojnima u BiH koji su to spoznali i koji će uz pomoć EU i BMZ-a, a putem GIZ-a nastojati da se ova oaza proširi na što veći dio BiH podržavanjem i uspostavom inovacijskih labova, povećanjem broja startupova i privlačenjem venture kapitala, kazao je Domljan.

  IDEMO HUB u čijem konzorciju su Inovacioni centar Banja Luka, Razvojna agencija Republike Srpske, Agencija za razvoj preduzeća Eda, Privredna komora RS-a, te Elektrotehnički fakultet – Univerzitet u Banjoj Luci osniva se sa ciljem podrške malim i srednjim preduzećima iz oblasti metaloprerade i drvoprerade, kao i IT sektora.

  Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, smatra da lokalni inovacioni ekosistem karakteriše slaba digitalno/inovativna orijentacija izvozno orijentisanog MSP sektora, kao i evidentan nedostatak saradnje sa IT sektorom.

  – DIH IDEMO namjerava okupiti sve relevantne učesnike u cilju stvaranja digitalnog inovacionog ekosistema sa posebnim fokusom na sektore drvne i metalne industrije, istakao je Gverić.

  Zajedno sa Asocijacijom FabLab QSS d. o. o. iz Sarajeva je inicirao Digital Storm HUB koji će kroz EU4DigitalSME projekat dobiti podršku da stvori i podstakne ekosistem digitalnih inovacija, te stimuliše investicije malih i srednjih preduzeća u digitalizaciju kako bi se povećale njihova tržišna agilnost i konkurentnost.

    Rastu kamatne stope. Što će biti u BiH?

  – Naš cilj je da Digital Storm HUB postane vodeća regionalna kompetenca i centar davatelja usluga za digitalne inovacije i transformaciju malih i srednjih preduzeća, kazao je Isan Selimović, direktor QSS d. o. o. Sarajevo.

  Robotika

  Tuzlanski Industrial Automation d. o. o. sa partnerima Ministarstvom privrede TK-a i Strascheg Center for Entrepreneurship GmbH (SCE) iz Münchena čine DIH inicijativu Industrial Hub, čija specijalizacija su automatizacija i robotika.

  – Zamisao konzorcija tuzlanskog Industrial Huba je da podrži lokalne i regionalne kompanije u procesima digitalne transformacije na polju modernih tehnologija, posebno u procesima automatizacije i industrijske robotike, a sve kroz mentoring, edukacije i korištenje moderne opreme, istakla je Sabina Lipovac, direktorica prokuristica Industrial Automation d. o. o. Tuzla.

  Eva Näher, voditeljica programa u GIZ-u, vjeruje da će na ovaj način pristup digitalnim alatima biti dostupan svim malim i srednjim preduzećima u BiH.

  – Digitalni inovacijski hubovi igraju ključnu ulogu u podršci biznisima na njihovom putu ka digitalizaciji i procesu inovacija, proizvoda i poslovnih modela. Stoga rado podržavamo nekoliko inicijativa u tom smislu u BiH kako bismo povećali konkurentnost bh. privrede, kazala je Näher. 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU