Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  GENIJALNA BOSANKA RADI ČUDA: Remek-djelo jedine biodizajnerice u regionu, pogledajte šta je napravila od kafe…. (VIDEO)


  Genijalna Bosanka Radi Čuda: Remek-Djelo Jedine Biodizajnerice U Regionu, Pogledajte Šta Je Napravila Od Kafe…. (Video)

  Maja Halilović je jedinstvena i neobična. Reportersku ekipu portala Ljudski.ba dočekala je s kafom. Bila je to kafa iznenađenja. Omiljeni topli napitak Bosanaca i Hercegovaca za Maju je šansa za budućnost. Cijelo Sarajevo i BiH mogli bi bukvalno mirisati na kafu.

  Male granule u činiji mogle bi postati veliko otkriće.

  – Ono što vidimo jeste pelet od otpada kafe. Imamo specijalnu peletirku koja prži ovaj pelet. Gotovo dva puta duže i jače gori. Ovo je nešto sjajno za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu jer bi mogli riješiti i zagađenje obzirom da kafa ne proizvodi štetne gasove, kaže Maja za Ljudski.ba.

  Ako mislite da je to sve za što bi Maja krostila talog od kafe – varate se. Jednostavnim procesom ova u svijetu nagrađivana biodizajnerka iz kafe dobija gorivo koje može da se koristi za pogon automobila.

  Popiti kafu s Majom je neprocjenjivo. Trenutno je jedina biodizajnerka na Balkanu, a član je i Asocijacije inovatora.. Ovim putem krenula je nakon što je završila produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Za novo zanimanje profesori joj nisu mogli puno pomoći, jer ono što ona radi i za njih je novo. Iako samoouka u proteklih sedam godina privukla je pažnju javnosti, ali i velikih ekoloških organizacija u svijetu.

  Njene kreacije odjeće od jestive bakterije na društvenim mrežama oduševile su kritičare i osigurale poziv da na velikoj sceni izloži svoje proizvode kada ih uradi.

  – Uzgajam bakteriju Skobi iiz koje se dobija meterijal koji mijenja kožu, ali i papir. Sok od te bakterije je pun vitamina C. Za sada to se uglavnom koristi u filmskoj industriji, a odjeću od bakterije nose i neki muzičari. Možda jednog dana budemo imali knjige od ovog materijala jer bakterija proizvodi celulozu, istakla je Maja za Ljudski.ba.

  Njena stolica od ljuski jaja trenutno je u konkurenciji za nagradu u Njemačkoj. Ne tako davno ljudi u Sarajevu i BiH su joj skupljali ljuske od jaja za ovaj veliki poduhvat. Sada Maja planira razviti biznis sa biorazgradivim otpadom. Planira se bazirati na kućni dekor, a najnoviji produkt su bio svijeće koje također proizvodi od ljuski od jaja i boji ih prirodnim tvarima kao što je kora od naranče, ili mljevena cvekle.

  Maja je uspjela u nečemu što izgleda nemoguće. Živi od umjetnosti zasnovanoj na zaštiti okoliša. Njenu kreativnost i inovativnost nedavno su nagradili iz jedne međunarodne kompanije narudžbom veće količine proizvoda od ljuski jaja. Maja na tome neće stati. Već je osmislila i proizvode za kućni dekor iz taloga kafe. 

  Pogledajte video-priču o jedinoj biodizajnerici u regionu.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU