back to top

Bosanac napravio uspješan biznis u Kini, sada ima urede širom svijeta


Bosanac Napravio Uspješan Biznis U Kini, Sada Ima Urede Širom Svijeta

Tada dvadesetčetverogodišnji mladić Tadija Šarić prije osam godina otišao je na poslovni put u Kinu, ne sluteći da će ovo postati zemlja njegovih snova i izuzetnih mogućnosti, te da će se u nju veoma brzo i vratiti, ne kao turista nego kao budući stanovnik.

Ovo je priča Tadije Šarića, mladog poduzetnika iz Viteza, koji je prije osam godina odlučio svoju sudbinu izazvati u dalekoj Kini, odvaživši se na pokretanje vlastitog biznisa, i to nakon što se netom vratio sa svog prvog poslovnog putovanja.

– Radeći u FIS-u, kao komercijalista, pa potom kao brand manager, dobio sam priliku za svoj prvi odlazak u Kinu, gdje sam brzo uvidio ogroman potencijal koji ova zemlja nudi. Iako sam i tada bio još relativno mlad čovjek, bio sam siguran da mogu postići poslovni uspjeh, mada su mnogi iz mog okruženja bili skeptični, te smatrali da su moje zamisli čista mladalačka deluzija – započinje svoju priču Tadija Šarić.

– Gotovo deceniju nakon prvih početaka, sretan sam što sam prije svega sam sebi dokazao da su moji instikti bili na dobrom tragu. Doseliviši se u Kinu, 2014. godine počeo sam da tabam vlastiti “Put svile”. Tadex grupaciju osnovao sam iste godine – priča Šarić.

Tadex grupacija danas je usmjerena na uspostavljanje globalne komercijalne i logističke mreže kojoj je cilj da sigurno, učinkovito i u kratkom vremenu odgovori na potrebe klijenata u sferi nabavke, prodaje te isporuke proizvoda i usluga na međunarodnim tržištima.

– Ponosan je što mogu reći da posjedujemo ekskluzivni ugovor sa Maerskom, velikom logističkom kompanijom koja datira još iz 1904. godine. Danas imamo svoje urede u Hong Kongu, Yiwu, Budimpešti, Vitezu. Također, Tadex Trade, ove godine je osnovao i svoj prvi predstavnički ured u SAD-u, u gradu Delawareu. Tadex Logistika d.o.o. Vitez je prvenstveno formirana zbog malih i velikih poduzetnika. Naš zadatak je rješavanje svih problema vezanih za uvoz robe. Samim tim smo se okrenuli i ka zbirnom transportu, što je pomoglo malim poduzetnicima da direktno i povoljno uvoze iz Kine – ističe Šarić.

Sretan je što je u prilici da prikupljeno znanje i stečene konekcije prenese i podijeli sa novim i mladim poduzetnicima, sa onima koji svoj put tek grade.

– U grupaciji su uposleni stručnjaci iz različitih oblasti koji uspješno balansiraju između Istoka i Zapada, te koji dobro poznaju i istočnjački i zapadnjački mentalitet, zbog čega se uspješno premošćuju barijere u poslovnoj komunikaciji – kaže Šarić.

Na pitanje kako izgleda jedan njegov radni dan Šarić odgovara:

– Ustajem u 7 sati ujutru, u 8 sam već na nastavi kineskog jezika. Nakon nastave odlazim u obližnji restoran koji je opremljen turskom hranom koju rado biram, posebno kruh i slastice. Kruh inače ne postoji u kineskoj kuhinji. Nakon doručka žurim u ured ili na utovar robe, a ured inače gleda na Yiwu Market, odakle roba odlazi u sve dijelove svijeta. Sama zgrada je dugačka 5 kilometara, a u njoj se nalazi 75.000 veleprodajnih trgovina, odnosno mini tvornica.

Čovjek se na ovakvom mjestu osjeća u isti mah izuzetno velikim i izuzetno malim, a za Kineze s pravom mogu reći da su jako disciplinirani, kulturni i uredni, divim se njihovoj radnoj etici, a svako tko želi osjetiti duh poslovne Kine, može nas kontaktirati. Rado ćemo biti domaćini, te po potrebi pomoći i u samoj organizaciji i pripremi putovanja, te izradi pozivnog pisma koje je neophodno za dolazak u Kinu (VISA guarantee). Jer, ko zna, ponekad je potrebno po svoje snove doći čak u Kinu – završava s osmijehom Tadija Šarić.

biznisninfo/press


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU