Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  EU dostavila izvještaj o uslovima za izvoz crvenog mesa

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopštio je da Direktorat za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije.

  Izvještaj Direktorata dostavljen je Kancelariji za veterinarstvo BiH nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

  ”Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizovati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište”, rekao je ministar Košarac.

  On je najavio da će početkom septembra organizovati sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta na kojem će biti definisani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi sa izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

  ”EU je naš važan spoljnotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uslova za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično”, istakao je ministar Košarac.

  Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  ”Moj stav je da EU treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa EU. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH”, poručio je ministar Košarac.

  On je izrazio žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

  ”Smatram da bi to bila efikasna mjera zaštite domaće proizvodnje. Nažalost, nedostajala je politička volja ministara iz Federacije da u Savjetu ministara BiH usvojimo odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa”, podsjetio je ministar Košarac.

  On je ponovio stav da u pojedinim dijelovima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispregovaran u korist domaćih privrednika.

  ”Rezultat takvog odnosa je niz apsurda koji štete našim privrednicima, poput toga da se živa stoka iz EU može uvoziti u BiH, a onda meso od tih životinja BiH ne može izvoziti u EU. To je eklatantan primjer kako EU štiti interese svojih proizvođača. U razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU insistirali smo na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da možemo naći način da od EU dobijemo zeleno svjetlo kako bi se meso domaćih proizvođača moglo naći na evropskom tržištu”, zaključio je ministar Košarac.

  Biznis.ba

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU