back to top

EIB Global ostvario rekordne investicije u 2022. godini, tokom prve godine svog poslovanja

  • Gotovo 11 milijardi eura podrške izvan Evropske unije, uključujući 4 milijarde eura za najmanje razvijene zemlje
  • 1,2 milijarde eura za zdravstvo i vakcine širom svijeta
  • 1,7 milijardi eura Ukrajini za oštećene škole, bolnice, vozove, tramvaje, puteve i mostove
  • 824 miliona eura Zapadnom Balkanu za razvoj održive infrastrukture i malih biznisa

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global je prošle godine, u prvoj godini svog postojanja, finansirao 10,8 milijardi eura. To je za 50 posto više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine. Ovaj iznos obuhvata i 1,7 milijardi ranije potpisanih sredstava koja su preusmjerena za hitnu pomoć Ukrajini. Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije. Finansiranje namjenjeno Sjevernoj i Podsaharskoj Africi ukupno je dostiglo 4,1 milijardu eura. Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrijednosti od 824 miliona eura, zajedno sa preko 11 miliona eura bespovratnih sredstava. Očekuje se da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrijednosti od gotovo 3,5 milijardi eura.

„Uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji i sukobima širom svijeta, moramo odlučno nastaviti da podržavamo pravedni globalni prelazak na nultu neto emisiju,” rekao je Verner Hojer, predsjednik Evropske investicione banke. „Ako želimo da ostvarimo ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, treba da jačamo održiva partnerstva i savezništva na svim nivoima. Već u prvoj godini svog postojanja EIB Global je dokazao da aktivno doprinosimo ravnopravnijem svijetu pod okriljem Evropske unije, naročito kroz podršku projektima u okviru strategije `Globalni izlaz.”

Prema izvještajima o poslovanju EIB Global, očekuje se da će zahvaljujući zajmovima potpisanim prošle godine 11,7 miliona ljudi širom svijeta dopiti pristup pijaćoj vodi, 836 milliona će biti vakcinisano protiv kovida-19 i drugih bolesti, a svake godine će biti 141 miliona više putovanja javnim prijevozom. Prema procenama ekonomista iz EIB, projekti koje je banka potpisala 2022. godine na Zapadnom Balkanu omogućiće priključivanje 150.000 domaćinstava na vodovod i kanalizaciju, 2,3 miliona putovanja godišnje novim ili unaprijeđenim željeznicama, kao i očuvanje 34.600 radnih mjesta u mikro i manjim preduzećima.

Izvještaj obuhvata i analizu ekonomskog odeljenja EIB, koja ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na Zapadni Balkan kroz više cijene hrane i energije, što je podstaklo inflaciju i pogodilo raspoložive dohotke. Usljed postpandemijskog oporavka, tražnja za kreditima je ostala snažna, iako uglavnom za finansiranje obrtnih sredstava. S druge strane, banke očekuju da će tražnja za kreditima za fiksne investicije opasti. Pored toga, ponuda kredita je pogoršana zbog oštrijih uslova finansiranja i očekuje se njeno dalje slabljenje.

Nova organizaciona struktura u okviru EIB Global pomogla nam je da ojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i podržimo naše lokalne partnere u ublažavanju posljedica višestrukih kriza. Zajedno sa Evropskom komisijom, pomažemo regionu da reši izazove urbanog razvoja i svoje infrastrukturnih potrebe na finansijski održiv, socijalno inkluzivan i energetski efikasan način”, izjavila je potpredsjednica EIB Liliana Pavlova zadužena za Zapadni Balkan.

 

Objava EIB Global ostvario rekordne investicije u 2022. godini, tokom prve godine svog poslovanja pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU