Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  EBRD, EU i UniCredit finansiraju MSP u Bosni i Hercegovini s 10 miliona eura

  • Nova kreditna linija za MSP za investicije, uključujući i u digitalne tehnologije
  • EU grantovi za pristupačnija ulaganja
  • Podrška za investicije u opremu, nove tehnologije, energetsku efikasnost

  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Bank d.d., Mostar potpisale su ugovor o novoj kreditnoj liniji od 10 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u okviru “Go Digital in BiH” programa u Bosni i Hercegovini.

  Dodatna pogodnost kreditne linije su bespovratni finansijski podsticaji u iznosu do 15 odsto ukupnog iznosa zajma, za koje je sredstva obezbijedila Europska unija.

  MSP će se moći prijaviti za sredstva za ulaganja u novu opremu i tehnologije koji im mogu pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju usklađenost sa standardima EU. Ta se ulaganja mogu odnositi na širok raspon opreme i softverskih rješenja, uključujući oblasti digitalne transformacije i energetske efikasnosti.

  Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: “UniCredit banka je naš dugogodišnji partner i ima veliku mrežu MSP klijenata i predan tim koji radi u tom sektoru. Drago nam je što, zajedno s EU, možemo da obezbijedimo dodatno finansiranje za MSP i podržimo njihov razvoj i njihovu digitalnu transformaciju“.Ebrd, Eu I Unicredit Finansiraju Msp U Bosni I Hercegovini S 10 Miliona Eura

  Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., Mostar, izjavila je: “Zadovoljstvo nam je postati partner projekta finansiranja digitalizacije malih i srednjih kompanija, jer su upravo one ključne za razvoj ekonomije naše zemlje. Osnaživanje razvoja zajednica naš je prioritet, a kontinuiranim ulaganjem upravo u ovom sektoru kroz procese digitalizacije, ove kompanije će poboljšati svoju produktivnost, smanjiti troškove i poboljšati energetsku efikasnost. Ujedno će imati priliku ostvariti finansijski benefit koji se isplaćuje po uspješnoj verifikaciji projekta. Sigurna sam da će mnogobrojna preduzeća iskoristiti ovu priliku i ojačati konkurentnost kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, ulažući u inovativne tehnologije, vještine i usluge, kako bi rasli na održivim osnovama”.

  Kreditna linija je odobrena u okviru programa „Go Digital in BiH“ koji finansiraju EBRD i EU, a koji je dio programa „EU4SMEs“. EBRD je osigurala 40 miliona eura zajmova, dok je EU osigurala grant sredstva u iznosu od 9 miliona eura za podsticaje, savjetodavne usluge i tehničku pomoć. Program je popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim sudionicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući centre digitalnih inovacija, u skladu s najboljim praksama u EU.

  Ebrd, Eu I Unicredit Finansiraju Msp U Bosni I Hercegovini S 10 Miliona EuraProgram direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

  Objava EBRD, EU i UniCredit finansiraju MSP u Bosni i Hercegovini s 10 miliona eura pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU