Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Drvna i metaloprerađivačka industrija: Javni poziv za sufinasiranje mjera energijske tranzicije za MSP

  Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA  objavila je Javni poziv za sufinansiranje mjera energijske tranzicije za mala i srednja preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo. U okviru Javnog poziva, mala i srednja preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije mogu dostaviti prijave za tehničku i bespovratnu finansijsku podršku za implementaciju mjera energijske efikasnosti u energijskoj tranziciji MSP iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo.

  Javni poziv se realizira  u sklopu projekta Razvoj održive turističke prakse i energetski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini“, kojeg sufinansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (BMZ), a implementira Deutche Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

  Cilj projekta je podrška MSP na područja Kantona Sarajevo izrada energijska analiza, koja će obuhvatiti energijsku efikasnost, tehnološke procese, kao i transport u procesima proizvodnje i pružanja usluga i definiranje mjera za smanjenje emisije ugljen dioksida. Projektom je predviđeno sufinansiranje implementacije mjera koje će MSP provoditi kako bi se smanjila emisija ugljen dioksida u procesima proizvodnje, transporta i korištenja energenata za zagrijavanje proizvodnih prostora.

  U okviru projekta predviđena je tehnička i finansijska podrška u energijskoj tranziciji za najmanje 10 MSP iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije na području KS.

  „Projektom je previđena tehnička podrška i sufinansiranje provedbe detaljnih energijskih analiza za MSP, identifikacija potencijalnih mjera i projekata za implementaciju mjera energijske tranzicije sa fokusom na energijsku efikasnost i tehnologije obnovljivih izvora energije), provedba analize energijskih i okolinskih benefita, kao i uticaja identificiranih mjera i projekata energijske tranzicije te odabir projekata za provedbu mjera energijske tranzicije na osnovu prethodno urađenih analiza i procjena.

  Projektom je obuhvaćena provedba odabranih mjera, odnosno, projekata energijske tranzicije u MSP uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao i praćenje i nadzor provedbe te evaluacija i verifikacija postignutih efekata nakon provedbe u MSP”, kazao je Faruk Cerić, senior program menadžer u SERDA-i.

  Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u sklopu projekta finansirati izradu energijske analize sa ciljem identifikacije i odabira mjera i projekata za energijsku tranziciju u iznosu do 100.000 KM i sufinansirati implementaciju mjera energijske tranzicije u iznosu do 39.500 KM po MSP, a maksimalno 49 posto vrijednosti mjera energetske tranzicije.

  Zainteresirani predstavnici malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije sa područja KS više informacija o ovom projektu mogu dobiti na Info sesiji koja će biti održana u srijedu, 7. marta/ožujka 2023. godine, u prostorijama SERDA, Kolodvorska 6, Sarajevo.

  Projekat “Razvoj održive turističke prakse i energetski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini” se implementira u okviru šireg Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekta, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

  Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija  sa 13 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 700 hiljada eura. Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP.

  Javni poziv je otvoren do 22. marta/ožujka 2023. godine do 14:00 sati.

  Link za Javni poziv sa kompletnom dokumentacijom

  Objava Drvna i metaloprerađivačka industrija: Javni poziv za sufinasiranje mjera energijske tranzicije za MSP pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU