Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Donesena Odluka o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata

  Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je, a Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda u što spada ljekovito bilje i zaštićene rijetke vrste bilja. Donošenje Odluke je jedna od obaveza Ministarstva u okviru provođenja novodonesenog Zakona o šumama KS.

  Primjenom ove odluke bit će omogućena zaštita domaćih drvoprerađivača, kao i davanje prednosti pri kupovini drvnih sortimenata svim drvoprerađivačima s područja našeg kantona u odnosu na one koji dolaze iz drugih dijelova države.

  “Na ovaj način omogućit ćemo našim drvopreradivačima lakši pristup sirovinama što će dovesti do povećanja proizvodnje i poslovne aktivnosti, čime rješavamo dugogodišnji problem koji je onemogućavao drvopreradivačima s područja Kantona Sarajevo pristup potrebnim sirovinama za nesmetanu proizvodnju”, kazao je ministar privrede Adnan Delić.

  Ovom Odlukom uspostavlja se i sistem prodaje koji isključuje nezakonite aktivnosti i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, te raspodjelu količina po kupcima što će omogućiti svima jednaku početnu šansu za nabavku drvnih šumskih sortimenata.

  Kako je kazao ministar Delić provođenjem Odluke onemogućit će se i ostvarivanje „ekstra-profita“ jednog ili više kupaca po osnovu favoriziranja ili privilegija, obezbjeđenje lokalnog stanovništva ogrjevnim drvetom, te razdvajanje administrativnih od ekonomskih funkcija s ciljem što kvalitetnijeg provođenja Zakona o šumama.

  Jedan od prioritetnih ciljeva je i sprečavanje nelegalnih aktivnosti u oblasti prodaje drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda.

  “Donošenjem ove Odluke nastojimo uvesti red u oblast iskorištavanja jednog od najvrijednijih prirodnih resursa kojima Kanton raspolaže i to podizanjem stepena zaštite biodiverziteta i ukupnog ekosistema šume, te podići i nivo zaštite privrednika iz oblasti drvne industrije koji posluju u KS”, pojasnio je ministar.

  Osim segmenta prodaje drvnih sortimenata, primjenom ove odluke po prvi put se u sistem uvodi obaveza prodaje nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način njihovog prikupljanja iz šuma, odnosno stavljanje pod nadzor ubiranja ljekovitog bilja, posebno strogo zaštićenih biljnih vrsta o kojima se ne vodi računa i koje se nekontrolisano iskorjenjuju.

  Objava Donesena Odluka o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU