Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  BiH postaje zanimljivo tržište za ulaganje češkim kompanijama: Automobilska industrija, energetika, farmacija…

  U cilju produbljivanja saradnje između Češke Republike i Bosne i Hercegovine, početkom godine osnovana je Češko-bosanskohercegovačka privredna komora. Sa predsjednikom Komore Adamom Lukešom razgovarali smo o radu Komore, dosadašnjim i budućim projektima i planovima.

  Sve na jednom mjestu

  – Češko-bosanska poslovna i privredna komora (czbhcc.com – češko-bosanskohercegovačka poslovna komora) osnovana je u februaru 2022. godine kao bilateralna poslovna komora, nastala kao proizvod našeg dugogodišnjeg uspješnog predstavljanja i zastupanja raznih čeških poslovnih subjekata na području Zapadnog Balkana. Osnivanje Komore podržali su Ambasada Češke Republike u Sarajevu, Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu i češko Ministarstvo industrije i trgovine, sa kojima blisko sarađujemo. Veliku pomoć i podršku u osnivanju Komore pružila nam je ambasadorica Bosne i Hercegovine ovdje u Pragu Martina Mlinarević, kazao nam je Lukeš, dodajući da su članovi i osnivači Komore i Damir Bajagilović, Haris Imširagić i Tarik Altumbabić.

  Prema njegovim riječima, Češko-bosanskohercegovačka poslovna komora ima za cilj da služi kao mjesto za razmjenu znanja, podršku i pomoć privrednim subjektima po principu sve na jednom mjestu.

  – Posebnu pažnju posvećujemo subjektima iz Češke, Bosne i Hercegovine, ali i svim ostalim subjektima koji traže mogućnosti za investiranje kako u Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana tako i obrnuto. Trenutno radimo i na nekoliko projekata bosanskohercegovačkih kompanija sa ciljem uspješnog ulaska na češko tržište. U sklopu Komore, članovi imaju pristup bazi podataka relevantnih partnera za saradnju, našu aktivnu i direktnu podršku u mnogim oblastima, bilo da se radi o stručnim savjetima, pravnim, računovodstvenim savjetima ili zastupanju u pregovorima ili izboru odgovarajućih usluga, lokacija, sirovina itd. Obim saradnje i podršku konsultujemo individualno prema zahtjevima i potrebama partnerske kompanije, istakao je Lukeš.

    BiH u 2021. godini privukla najmanje izravnih inozemnih investicija u regiji

  Govoreći o saradnji dviju država, Lukeš je naglasio da je trenutna trgovinska i diplomatska saradnja između Češke Republike i Bosne i Hercegovine na relativno dobrom nivou i njena dinamika se razvija veoma pozitivno.

  Češke kompanije i investitori su zainteresovani za mnoge sektore privrede BiH poput automobilske, prehrambene, drvoprerađivačke industrije, energetike, ekologije, vodoprivrede…

  —- Češka je tradicionalni, snažan i stabilan partner bosanskohercegovačkim izvoznim kompanijama. Za kompanije iz Češke BiH trenutno postaje jedno od najzanimljivijih tržišta za ulaganje i širenje poslovnih aktivnosti, uglavnom zbog dostupnosti kvalitetne radne snage, širokih mogućnosti ulaganja, povoljnog nivoa cijena i udaljenosti između dviju zemalja. Posljednjih godina raste potreba za preseljenjem strateške proizvodnje iz udaljenih regija svijeta nazad u Evropu, a u tom pogledu BiH ima ogromnu konkurentsku prednost zbog svoje blizine granicama EU i povezanosti sa njenim standardima. Ovaj trend jasno potvrđuje i stav češke vlade, koja ima za cilj da u okviru predsjedavanja EU istakne podršku i razvoj saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno sa Bosnom i Hercegovinom, smatra Lukeš.

  Jedan od ciljeva Komore, kako je istakao Lukeš, jeste i približavanje svih potencijala BiH mogućim investitorima.

  – Biti u mogućnosti da kompanijama i investitorima jasno objasni i predstavi mogućnosti i potencijal na tržištu BiH svakako je jedan od značajnijih ciljeva koji je Komora stavila pred sebe. Zbog našeg poznavanja regije, uslova i zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu uspješnog poslovanja kako na tržištu BiH, tako i u Češkoj, u mogućnosti smo pomoći investitorima u izradi kvalitetnih investicionih i poslovnih planova te obezbijediti odgovarajuću i efektivnu podršku. Komora dijeli informacije o mogućnostima u BiH na svojoj web stranici [email protected], gdje kompanije mogu pronaći informacije o sajmovima, događajima i drugim važnim vijestima. Komora također organizira tematske panele i seminare, edukativne događaje koji objašnjavaju i pojašnjavaju dešavanja u BiH, pojasnio je Lukeš.

    Addiko Red Week akcija : Novogodišnji praznici sa duplim poklonom

  S obzirom na činjenicu da BiH posjeduje zaista mnogo potencijala u raznim sektorima, Lukeš ističe da su češke kompanije i investitori zainteresovani za mnoge sektore privrede Bosne i Hercegovine.

  – Posebno bih istakao interes za automobilsku industriju, energetiku, prehrambenu industriju, farmaciju, ekologiju i vodoprivredu, drvopreradivačku industriju, sektor IT-a, BPO i na kraju, ali ne i manje važno, ulaganja u izgradnju putnih koridora, dodao je Lukeš.

  On kaže i kako je interes za saradnju sa njihovom organizacijom ogroman, kako bh. kompanija i organizacija tako i kompanija i organizacija u Češkoj.


  Image

  Članovi Češko-bosanskohercegovačke komore sa ambasadoricom Mlinarević


  – U okviru naših aktivnosti sa partnerskim kompanijama, vezani smo ugovorom o neotkrivanju podataka, neću ih detaljno opisivati, ali smo prvenstveno posvećeni podršci u izlasku na tržišta obje zemlje i konsaltingu. Što se ostalih aktivnosti tiče, aktivno smo učestvovali na Češkim danima voda u Doboju, koji su ugostili više od 80 subjekata iz Češke i BiH – tema su bila konkretna ulaganja u oblasti vodoprivrede. Još smo učestvovali na industrijskom sajmu Grapos Expo u Gračanici. U Češkoj smo uspješno završili nekoliko događaja na kojima smo mogli predstaviti mogućnosti ulaganja u BiH, kao što su događaji u organizaciji BVV-a (Brnnjenski velesajam) i Ministarstva industrije i trgovine sa predstavnicima diplomatskih misija u Češkoj Republici u Pragu. U bliskoj budućnosti planiramo i učešće na događajima u organizaciji češkog Ministarstva industrije i trgovine koji se odnose na ulaganja i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana. Od presudnog značaja je bilo i osnivanje Kluba prijatelja BiH pri Parlamentu Češke Republike, u kojem se poslanici bave temom proširenja saradnje naših zemalja, a mi smo zajedno veoma aktivni po tom pitanju, naglasio je Lukeš.

    Zašto Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu

  Trgovinski bilans

  Kad su u pitanju daljnji planovi Komore, oni su prema njegovim riječima nesumnjivo vezani za proširenje članske baze.

  – U planu je svakako i produbljivanje saradnje sa brojnim bosanskohercegovačkim organizacijama, zvanična posjeta čeških poslanika i čeških investitora BiH, te predstavljanje konkretnih mogućnosti ulaganja i saradnje. Uostalom, primarni cilj je povećanje trgovinskog bilansa između naših zemalja, a to je glavni stub našeg plana za budućnost, istakao je Lukeš.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU