Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Domazet: Industrija se nakon dužeg vremena vraća u fokus ekonomskog razvoja

  Promocija reindustrijalizacije na lokalnom nivou, odnosno industrije kao motora lokalnog ekonomskog razvoja, bila je u fokusu konferencije o temi „Industrija i infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj u BiH”, organizirane danas u Sarajevu.

  Sudionicima skupa predstavljeni su različiti aspekti razvoja industrije, infrastrukture i energetske tranzicije kao ključnih pitanja, obuhvaćenih dvogodišnjim istraživanjem o socioekonomskim razvojnim potrebama u lokalnim zajednicama u BiH, koje podržava Mreža za izgradnju mira u okviru programa “Snaga lokalnog”.

  Kako je novinarima u pauzi konferencije kazao prof. dr. Ante Domazet, istaknuti ekspert u spomenutoj oblasti i uvodničar konferencije, industrija se nakon dužeg vremena zapuštenosti i zanemarivanja vraća u fokus ekonomskog razvoja u BiH, što, između ostalog, korespondira i s Agendom Ujedinjenih nacija (UN) za održivi razvoj do 2030. godine.

  – Snažna industrija generira radništvo i srednji sloj koji utječe na socijalnu koheziju svakog društva – istaknuo je Domazet, podsjećajući kako industrija danas poprima adekvatnije mjesto kada se radi o razvojnim dokumentima u BiH, te da je u tom pogledu veoma važno da lokalne jedinice – gradovi i općine daju najočitije primjere uspješnog provođenja industrijskog razvoja.

  Precizirao je kako o tome svjedoče ‘šampioni razvoja’, jedinice lokalnog nivoa kao što su – Gradačac, Tešanj, Gračanica i Konjic, kao i sarajevske općine – Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Novi Grad, te Laktaši, Kotor Varoš, Prijedor, Grude, Široki Brijeg…

  – Današnja industrija neće biti industrija visokih dimnjaka, industrija koja zagađuje i proizvodi ogromne količine niskoproduktivnih roba, s niskim sadržajem dodane vrijednosti i velikim utroškom prirodnih resursa. To treba da bude industrija zasnovana na znanju, visokoj produktivnosti i energetskoj transformaciji/dekarbonizaciji, kao i na racionalnoj upotrebi prirodnih resursa i što većoj inkluzivnosti – kazao je, između ostalog, Domazet.

  Voditeljica spomenutog istraživanja i menadžerica u Mreži za izgradnju mira Elma Demir podsjetila je kako je istraživanjem obuhvaćeno 25 općina u BiH, te da su mapirane potrebe privatnog sektora i građana kada se radi o različtim aspektima socioekonomskog razvoja.

  – Ono što je istraživanje pokazalo jeste da postoje dobri primjeri razvoja i da su ti primjeri direktno vezani za procese reindustrijalizacije u određenim lokalnim sredinama – pojasnila je Demir, navodeći kako projekat Snaga lokalnog ističe potrebu i interes da se lokalne zajednice jačaju i da se što više sredstava ulaže na tom nivou, gdje se nova društvena vrijednost stvara i gdje građani i građanke žive i rade.

  Na značaj reindustrijalizacije na zdravim osnovama ukazao je i Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziciju (RESET), potcrtavajući kako je energetska tranzicija glavna tema na globalnom nivou, prvenstveno iz razloga zaštite od klimatskih promjena, kao i promjene cjelokupne geopolitičke situacije kada se radi o energiji i energentima.

  – Nažalost BiH ‘priča’ da se bavi energetskom tranzicijom, a u suštini ne radi baš puno na tome, osim što, nevoljko, ispunjavamo zahtjeve Evropske unije u tom segmentu – smatra Miljević.

  Istovremeno, navodi kako BiH u regionu ima najviše resursa kada se radi o obnovljivim izvorima energije, uključujući sunce, vjetar i hidrotencijal, a što, kako ističe, predstavlja veliku razvojnu šansu za zemlju i njene građane.

  Rad konferencije, koja je okupila aktere iz poslovnog sektora, javnih institucija, civilnog društva i medija, organiziran je u sklopu tri panela, a prvi je posvećen iskustvima uspješnih kompanija i privlačenju investicija, drugi je fokusiran na energetsku tranziciju i procese zelene transformacije, dok je treći panel posvećen infrastrukturi u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja.

  Kako je najavljeno, istraživanje, koje je bilo u fokusu konferencije, bit će nastavljeno u okviru deset bh. općina, s naglaskom na energetsku tranziciju i druge ravojne aspekte značajne za različite lokalne sredine u BiH.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU