back to top

Divčibare – upoznajte lepote valjevskog kraja

Na 100 kilometara od Beograda i 38 kilometara od Valjeva smeštene su Divčibare, prirodni biser koji je bajkovita destinacija sa prijatnom klimom tokom cele godine.

Ova visoravan na planini Maljen lako je pristupačna i do nje možete doći i svojim vozilom i prevozom koji je vrlo redovan. Ukoliko preferirate odmore ispunjene šetnjama kroz netaknutu prirodu, zimskim sportovima i manifestacijama koje neguje srpsku kulturu i običaje, odlazak na Divčibare su idealan izbor.

Izvori lekovite vode kojima je planina Maljen bogata upotpuniće vaš doživljaj, a raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta će vas posebno obradovati. Predstavićemo vam osobenosti ove destinacije kako biste što lakše isplanirali svoje putovanje.

Divčibare - Upoznajte Lepote Valjevskog Kraja
Divčibare - upoznajte lepote valjevskog kraja

Rekreacija sa najboljim pogledom

Aktivnosti koje sačinjavaju ponudu Divčibara su brojne i nemamo sumnje da ćete pronaći nešto baš po vašem ukus.

Iz godine u godinu turistički potencijal ove destinacije se na sve bolji način iskorišćava, pa tako i ne čudi što se neki turisti iznova vraćaju.

Ako vam je srcu drago istraživanje i širenje znanja o flori, obradovače vas raznovrsnost šumskih i livadski prostranstava. Možda vam se posreći, pa sretnete i po koju srnu na šetnji kroz šumske predele. Divčibare smeštaj pruža vam priliku da iz vila, apartmana ili odmarališta gledate na ski staze ili gustu šumu dok uživate u jutarnjoj kafi.

Spremite se da vežbate svoju kondiciju na nekoj od aktivnosti, koje vam neće preterano opteretiti budžet:

 • Zimski sportovi: Da li vam nedostaje ona prava dečja radost sankanja i grudvanja? Posetite Divčibare tokom zime i zajedno sa najmlađima provedite nezaboravne trenutke na snežnim brdima i ski stazama gde se možete oprobati u skijanju, snoubordingu ili takmičenju za najlepšeg sneška
 • Leto u prirodi: Divčibare ski resort je veoma aktivan i tokom letnje sezone kada nudi adrenalinske aktivnosti poput zip line-a i panoramske vožnje žičarom ili Avantura park u kom možete isprobati svoju spretnost
 • Kružna staza vrhova Divčibara: Dobro uređene pešačke staze jedan su od glavnih aduta planine Maljen pa se tako bez briga prepustite usponima u okviru rezervata Čalačka greda, na stazama Grni vrh, Golubac, Paljba, Velika pleća ili Ljuti krš; Planinski visovi Maljena ostaviće vas bez daha kada sa vrha njih pogledate svu prirodu koja vas okružuje
 • Sportske aktivnosti: Niz terena za košarku, odbojku, rukomet ili mali fudbal rasuti su po celoj visoravni; Plava, Zelena i Magenta biciklističke staze na raspolaganju su vam prilikom svake posete

Manifestacije i izleti tokom cele godine

Pored toga što je sama visorava uživanje za sva čula, u njenoj okolini nalaze se brojni manastiri i prirodne lepote.

Ljudi valjevskog kraja ponosni su na svoju istoriju i kulturu i rado je dele sa svim posetiocima. Seoski turizam je grana koja je posebno dobro razvijena u ovom okrugu. Bilo da volite istraživanje pećina, gljiva ili jezera naći ćete avanturu za sebe. Stan na dan Valjevo učiniće da se osećate kao kod svoje kuće i zato ne oklevajte da se odatle uputiti ka nekoj od ovih atrakcija ili manifestacija:

 • Posete manastirima: Domaćini manastira Pustinja, Jovanja, Ćelije, Lelić, Bogovađa i Dokmir dočekaće vas sa puno radosti i sprovesti kroz njihovu dugačku istoriju
 • Jezero Rovni
 • Vodopad Skakalo
 • Banja Vrujci
 • Ribnička pećina u Mionici
 • Lekovitim stazama valjevskih planina: Divčibare obiluje lekovitim biljem i dugom tradicijom njegovog sakupljanja i korišćenja; svake godine tokom juna obiđite polja i livade u potrazi za ovim vrstama i opustite se uz prateći program
 • Dani kupine i gljiva: Naučni skupovi i brojne izložbe domaće radinosti upotpunjavaju program ovih manifestacija koje promovišu zdrave prirodne plodove i privlače veliki broj entuzijasta
 • Festivali: Na Mountain music festu tokom avgusta i Saboru folklornih društava Srbije u aprilu predstaviće vam se vrsni umetnici
 • Tešnjarske večeri u Valjevu

Zabava za najmlađe

S razlogom su Divčibare voljeno odredište školskih ekskurzija jer se deci omogućava da se edukuju, budu fizički aktivna i pronalaze zabavu na svakom koraku.

Mališani koji žele da se oprobaju u skijanju moći će da nauče osnove u ski školi na stazama kod hotela Heba ili Maljen. Ove staze za početnike potpuno su bezbedne i uz profesionalce Divčibare ski resorta savladaće najbitnije pokrete u kratom roku.

Vožnja zičarama očaravajuće je iskustvo tokom bilo kog godišnjeg doba zbog fantastičnog pogled koji se pruža. Za potpuno nov doživljaj povedite decu na vožnju turističkim vozićem koji je dobio simpatičan naziv Ćira.

Turističke opcije koje se razvijaju već 100 godina na obroncima Maljena privlače turiste iz svih delova sveta koji se svojim domovima vraćaju odmorni i zadovoljni.

Ukoliko ste u potrazi za zdravim odmorom koje opušta telo i um ne tražite dalje od Divčibara. Bilo da dolazite sami ili sa sobom vodite partnera, najboljeg prijatelja ili veliku porodicu naći ćete male oaze mira.

Znamo koliko samo planiranje odmora može biti stresno i zahteva obimno istraživanje, te smo se potrudili da vam predočimo ono najbolje što vas na ovoj destinaciji očekuje. Mi jedva čekamo da se vratimo na predivne Divčibare, a nadamo se da je isti slučaj i sa vama.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU