back to top

Direktor Umičević će tužiti doktore jer “olako” daju bolovanje njegovim radnicama


Direktor Umičević Će Tužiti Doktore Jer “Olako” Daju Bolovanje Njegovim Radnicama

Više ljekara porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka dobilo je zahtjev za nadoknadu štete i opomenu pred tužbu iz Tvornice obuće “Bema” zbog otvaranja bolovanja zaposlenim radnicima, banjalučkoj portal saznaje Capital.

Prema tvrdnjama više ljekara sa kojima su razgovarali i uvidom u dokumentaciju koju su pokazali, uprava “Beme”, na čelu sa Marinkom Umičevićem, zatražila je nadoknadu materijalne štete “radi povrata novčanih primanja iz obaveznog zdravstvenog osiguranja isplaćenih bez pravnog osnova”.

Doktor Rade Dujaković, jedan je od ljekara porodične medicine koji je dobio zahtjev za isplatu 1.000 maraka štete za teško bolesnu pacijentkinju koja je par dana zakasnila sa doznakom komisiji zbog invazivnog liječenja.

On kaže da je od Umičevića stiglo i pismo u kojem se navodi da on potkopava “Bemu” te da se zahtjeva njegov otkaz.

– Ekskluzivno pravo ljekara je da ocijeni zdravstvenu sposobnost radnika i da utvrdi da li mu se otvora bolovanje. U konkretnom slučaju, moja pacijentkinja je prošla veoma teške terapije, hemoterapije, radio terapije i hirurške zahvate. Zbog invazivnog liječenja, ona je propustila dostaviti doznaku za nekoliko dana, što je komisija uvažila i premostila. Tih nekoliko dana spada na teret firme, ali Umičević to neće da plati i krenuo je u lov na doktora koji je propisao bolovanje – rekao je dr Dujaković.

Direktor Umičević Će Tužiti Doktore Jer “Olako” Daju Bolovanje Njegovim Radnicama

Dodaje da bi ovo trebalo da rješava administrativna služba Doma zdravlja, a ne da se dopušta da doktori, koji ionako imaju pune ruke posla sa pacijentima i ogromnom papirologijom, budu žrtve mobinga direktora “Beme”.

Doktor objašnjava da je nakon pola godine produžavanja bolovanja mjesec za mjesec koje ide na teret poslodavca, pacijentkinja zbog koje se našao na meti „Beme“, prebačena na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kaže da je sve što se ticalo njene dokumentacije uradio na vrijeme, ali da je zbog teškog zdravstvenog stanja, pacijentkinja propustila da dokumentaciju preuzme i preda na vrijeme.
„Lome kola“ na teško oboljelim pacijentima

U dopisima koje je “Bema” poslala, njemu, ali i drugim ljekarima Doma zdravlja u Banjaluci i koje su novinarima imali prilike da vide, navodi se da se prilikom kontrole odobrenja privremene nesposobnosti za rad osiguranika utvrdilo da su postojale nepravilnosti kod otvaranja bolovanja, a koje su išle na štetu poslodavca.

Druga doktorica koja je također dobila opomenu pred tužbu, ali nije željela da joj se spominje ime kaže da je njena pacijentkinja bila na bolničkom liječenju i to u veoma teškom stanju, a da se sad suočava sa ogromnim pritiskom uspostavljanja prakse koja će privatnicima dozvoljavati da od njih naplaćuju odlazak na bolovanja radnicima.

Ona tvrdi da je njena pacijentkinja jedva preživjela tešku bolest, ali da to poslodavca ne zanima i da gleda gdje će to da naplati.

Direktor “Beme” Marinko Umičević kaže da njega ne zanima šta doktori kažu zato što, kako tvrdi, sve lažu.

– Ako misle da nisam u pravu, neka angažuju advokata, kao što sam ja i neka me tuže. Neka pogledaju šta zakon kaže i kako propisuju bolovanje. Sramota je da ljekari ne znaju da otvore bolovanje, da su im doznake neispravne, pogrešno upisane. Imam socijalnog radnika koji to prati, ganja i vodi, koji radi na tim pitanjima – rekao je Umičević za Capital.

Kaže da je koncept porodične medicine katastrofalan i nametnut velikim preduzećima kojima treba medicina rada, da imaju svog ljekara, umjesto što danima hodaju, obilaze i traže kome će otići.

– Nikada nije bio problem da radnici “Beme” odu ljekaru, na pregled, ali pojedini doktori su se oteli i rade na svoju ruku. Mi smo onda dali sve advokatu i neka on radi. “Bema” ima radnike iz šest opština i mi nemamo uopšte uvida u njihova bolovanja. Sve mogu da uvažim, ali mućkanje ne mogu – kaže Umićević i dodaje da ljekari nisu upisivali dobre šifre za bolovanja a da je to sve palo na teret “Beme”, što on ne može da dopusti.

U Domu zdravlja Banjaluke potvrđuju da im je uprava Tvornice obuće “Bema” u periodu 2022. i 2023. godine upućivala dopise vezano za zahtjeve za određeno postupanje po osnovu bolovanja, kao i zahtjeve za provjeru opravdanosti privremene spriječenosti za rad za svoje radnike.

– U protekle dvije godine upućeno je oko trideset takvih dopisa na koja je Dom zdravlja Banjaluka odgovorio u zakonskom roku, u skladu sa izjašnjenjima porodičnih doktora, pravilima medicinske struke, kao važećim zakonskim i podzakonskim propisima za svaki pojedinačni slučaj. Dana 6. oktobra 2023. godine zaprimljeno je devet opomena pred tužbu – zahtjeva za naknadu štete koje su podnese radi povrata novčanih sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za koje podnosilac opomene tvrdi da su isplaćena bez pravnog osnova – rekli su nam u Domu zdravlja Banjaluka.

Direktor Umičević Će Tužiti Doktore Jer “Olako” Daju Bolovanje Njegovim Radnicama

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU