back to top

Damirov povratak u BiH je zlata vrijedan: Sve što proizvede, prodaje na zapadnom tržištu, a njegov džin i dunjevača su nagrađeni kao najbolji na svijetu

Damirov Povratak U Bih Je Zlata Vrijedan: Sve Što Proizvede, Prodaje Na Zapadnom Tržištu, A Njegov Džin I Dunjevača Su Nagrađeni Kao Najbolji Na Svijetu

Dok odlazak mladih u inostranstvo poprima alarmantne razmjere, sve su češće priče o onima što su svojevremeno napustili zemlju, iskusili život u tuđini, ponešto naučili i vratili se u Bosnu da nastave život. Među njima je Damir Olujić iz Maglaja, koji je dvanaest godina u Nizozemskoj radio kao šef obezbjeđenja legendarnog fudbalskog kluba Ajax, potom još izvjesno vrijeme u Njemačkoj i Skandinaviji.

Svjetsko priznanje

Tamo je definitivno naučio i odlučio čime će se baviti u Bosni. Novi biznis – proizvodnju žestokih pića počeo je nakon što je u stečaju propalo preduzeće Mapex, koje se uz trgovinu na najvećoj plantaži u Federaciji BiH bavilo uzgojem voća (uglavnom kruški i jabuka) i proizvodnjom rakije na tradicionalni način. Malo je nedostajalo da nekoliko tamošnjih velikih bakrenih kazana završi na nekom otpadu ili zaraste u korov napuštenog voćnjaka. Kupio ih je Damir, produžio im vijek trajanja i instalirao u tek izgrađeni pogon destilerije Artisan, čiji je vlasnik.

Destilerija godišnje preradi oko 25 tona voća i proizvede 50.000 flaša različitih žestokih pića: od sve traženijeg džina do rakije od đulbešećer ruže. Voće nabavlja od proizvođača ispod planine Kozare koji plodove ne pršću, a stabla zalijevaju sistemom navodnjavanja. Piće sipa u specijalno kreirane široke flaše proizvedene u Sloveniji i pakuje u savremeno dizajnirane kutije koje stižu iz Mostara.

Sve što proizvede, Artisan prodaje na zapadnom tržištu, uglavnom zemljama Skandinavije. U privrednim razgovorima u Maglaju i oko Maglaja tu malu kompaniju koja zapošljava samo tri radnika sve donedavno niko nije ni spominjao. Artisan i biznis kojim se bavi Damir Olujić postali su dio maglajske priče tek nakon što su ovog ljeta u San Franciscu na svjetskom takmičenju proizvođača žestokih pića u konkurenciji 5.500 proizvođača iz 40 zemalja njihov džin i rakija dunjevača kao najbolji na svijetu nagrađeni zlatnim medaljama.

Olujića taj uspjeh nije opio. Nedavno je kupio zemljište na prostranom Omderdinom polju uz rijeku Bosnu na kojem će graditi proizvodnu halu, restoran i stambeni prostor.

Prodajni objekat

U centru grada za nekoliko sedmica otvorit će izložbeno-prodajni objekat pa će proizvodi Artisana biti dostupni i domaćim kupcima. Ti projekti, naravno i internacionalni uspjeh kakav je teško dosegnuti, zainteresovali su i predstavnike Razvojne banke Federacije BiH. Na inicijativu opštinskog načelnika Mirsada Mahmutagića prezentirali su novu kreditnu liniju za lokalne biznise i posjetili ovdašnju destileriju nudeći vlasniku kredit kako bi se što prije realizovale spomenute investicije. 

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU