Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  COLLABORATHON Besplatne digitalne konsultacije za mala i srednja preduzeća

  Ljubav prema prirodnim znanostima, posebno biologiji, usmjerila je bh. znanstvenicu Anelu Zorak ka njenom današnjem pozivu – genetici.

  Znajući važnost genetičke analize iz vlastitog iskustva, kao i da genetički nalaz može pomoći kod prevencije bolesti, ukazati na nasljedni oblik karcinoma ili neka druga oboljenja, početkom 2021. godine Anela je pokrenula prvo genetičko savjetovalište “Genetika” u Bosni i Hercegovini.

  Cijeneći značaj brzine pretraživanja različitih baza podataka da bi došla do potrebnih informacija za potencijalne klijente, bila su joj potrebna digitalna rješenja za efikasnije poslovanje.

  Trendovi

  -Godinama prije nego je pandemija COVID-19 zahvatila čitav svijet, digitalizacija poduzeća i njihovih poslovnih modela smatrali su se jednim od najsnažnijih trendova koji mijenjaju globalno poslovanje, navodi Anela, te dodaje: “Svjesna potrebe za digitalnom transformacijom, na samom početku poslovanja nisam bila u mogućnosti izdvojiti sredstva i potrebne resurse da angažujem stručnjake koji bi predložili adekvatno rješenje i digitalne alate.”

  Vidjela je objavu na Instagramu o Danima digitalnih konsultacija “Collaborathon, događaju namijenjenom vlasnicima i menadžerima malih i srednjih poduzeća (MSP) koji žele unaprijediti svoje poslovanje korištenjem digitalnih tehnologija, i odlučila se prijaviti.

  Zahvaljujući trodnevnom “Collaborathonu” organiziranom 2021. godine, Anela je imala priliku predstaviti svoje poslovanje, izazove s kojima se susretala, te raditi s domaćim stručnjacima iz digitalnog sektora u BiH.

  Dobila je posve drugačiji uvid u digitalno poslovanje, te kao rezultat učešća na programu trenutno radi na razvoju portala koji će omogućiti pristup i rad na Europskom tržištu.

    BH Telecom u Banjoj Luci otvorio novi centar (VIDEO)

  Smatra da razmjena ideja, sagledavanje vlastitih problema s drugih točki gledišta, ali i otvaranje posve novih vidika u svijetu digitalizacije je nešto što može koristiti svakom malom i srednjem poduzeću. 

  Dani digitalnih konsultacija

  Drugi po redu “Collaborathon” održat će se od 2. do 4. prosinca u Sarajevu. Dani digitalnih konsultacija osmišljeni su da pruže vrhunsko iskustvo edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unapređenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme će identificirati moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

  Tokom događaja, sudionici će imati i priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz “jedan na jedan” razgovore. Na ovaj način IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

  Ciljevi “Collaborathona” su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih poduzeća u BiH. “Collaborathon” pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput: transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka, itd.

  Digitalna ekonomija je u potpunosti promijenila način rada i poslovanja – sve veći broj dostupnih digitalnih alata omogućava firmama da postanu efikasnije i inovativnije, stvarajući nove prilike za rast. Mnoga mala i srednja poduzeća traže načine kako poboljšati korisničko iskustvo, unaprijediti karakteristike proizvoda ili usluge i optimizirati proizvodni proces.

    Privreda ZDK ostvarila deficit i gubi lidersku izvoznu poziciju

  Međutim, ono što mnoga istraživanja pokazuju jeste da vlasnici i menadžeri poduzeća vrlo često nisu svjesni značaja digitalnih tehnologija za poslovanja, a oni koji jesu, suočavaju se s problemom da ne znaju odakle početi, ni šta im je točno potrebno.

  „Collaborathon“ je dio projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke.

  Projekt financira i Europska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Europske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije, što ih čini konkurentnim, vještijim, povoljnijim i ekološki prijateljskim. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.

  The post COLLABORATHON Besplatne digitalne konsultacije za mala i srednja preduzeća appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU