Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Cijene hrane na godišnjoj razini u BiH veće za 19,3 posto, procjena rasta BDP-a 4,8 posto

  Piše: Dragan Bradvica

  Središnja banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2022. godine na 4,2 posto, na osnovu raspoloživih informacija do polovine rujna 2022. godine.

  – Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja te izvoz, upućuju na to da je i u drugom kvartalu zabilježen rast domaće ekonomije. Ovakav očekivani rast ekonomske aktivnosti u BiH implicira realni godišnji rast od 4,8 posto u prvom polugodištu 2022. Unatoč poremećaju u globalnim lancima snabdijevanja i porastu cijena hrane i energenata u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje domaće ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se da će ekonomska aktivnost usporiti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u snabdijevanju prirodnim plinom i električnom energijom, stoji u priopćenju

  Inflacija

  Na osnovu službenih podatka iz srpnja 2022. inflacija je iznosila 16,7 posto. Može se očekivati da bi ukupan godišnji rast inflacije mogao iznositi oko 14 posto u 2022., s tim da postoji visok stepen neizvjesnosti oko ove procjene. Najveće neizvjesnosti za procjenu su vezane za buduća kretanja cijena na međunarodnim tržištima, ali i djelovanja politika u cilju ograničenja pojedinih cijena i najavljenog ukidanja trošarina, što može umanjiti očekivani rast inflacije u tekućoj godini.

  Rast potrošačkih cijena u BiH je u prosjeku za oko šest procentnih poena veći od potrošačkih cijena u europodručju u 2022.

    Kroz jačanje malih i srednjih poduzeća do 216 novih radnih mjesta

  – U prvih sedam mjeseci, cijene hrane na godišnjoj razini u BiH su veće za 19,3 posto. U istom razdoblju, ove cijene na razini EU su porasle 8,8 posto. Gotovo svi pododjeljci hrane na domaćem tržištu bilježe veće stope rasta od usporedivih zemalja, što je posebno izraženo za ulja i masnoće. Zemalja u regiji kontinuirano ograničivanju rast osnovnih cijena prehrambenih namirnica, čime donekle smanjuju inflaciju, navode iz Središnje banke BiH.

  Pad standarda

  Uz ove podatke vrlo je važno imati na umu koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj u BiH. Posljednji podaci Saveza samostalnih sindikata BiH pokazuju kako je ona za kolovoz 2022. iznosila 2.900,63 maraka i za 232,31 maraka je skuplja u odnosu na srpanj 2022. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji za srpanj 2022. iznosila je 1.115 maraka. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 marke. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 38,44 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 18,72 posto.

  The post Cijene hrane na godišnjoj razini u BiH veće za 19,3 posto, procjena rasta BDP-a 4,8 posto appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

    Privredno istraživanje 2022.: 84 posto firmi ponovno bi odabralo BiH kao lokaciju za ulaganje

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU