Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bosna i Hercegovina lansira satelit u svemir


  Bosna I Hercegovina Lansira Satelit U Svemir

  Bosna i Hercegovina bi do polovine 2023. godine trebalo da lansira svoj prvi satelit u svemir.

  Satelit je poklon Indijske svemirske agencije za Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope (SESA), koju osim BiH čine i Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Hrvatska, pojašnjava za “Nezavisne novine” Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

  “Do polovine ove godine, pošto smo potpisali strateško partnerstvo sa Indijskom svemirskom agencijom, planiramo da lansiramo satelit. Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina nezavisnosti Indije. Oni planiraju da tada lansiraju 75 satelita, tačnije tri rakete po 25 satelita, među kojima će biti i naš”, kaže Hadžiomerović za Nezavisne.

  Raketa koja će nositi prvi satelit u svemir sa ovog prostora trebalo je bude lansirana još krajem prošle godine, ali je zbog određenih problema to odloženo.

  “Sada ovo željno iščekujemo. Kolega iz Novog Sada je bio na sastanku sa kolegama iz Indije, a za mjesec dana bi opet trebalo da idu u Indiju. Tada ćemo saznati završne pojedinosti”, navodi Hadžiomerović.

  Na ovaj način će region zapadnog Balkana ući na mapu razvoja svemirskog programa svijeta, ali je i dalje, kako ističe Hadžiomerović, ova regija daleko od najbogatijih zemalja svijeta, prvenstveno po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija neophodnih za osvajanje i iskorištavanje svemira.

  “Mi i dalje ovo radimo volonterski. Pojedinačno mi nismo toliko jaki da sami možemo parirati NASA, ESA, Indijskom svemirskoj agenciji, ali zajedničkim radom i dijeljenjem onoga što imamo ovdje vrlo je značajno. Imamo u planu da se širimo ka Mađarskoj, Rumuniji, a imamo informacije da žele da se pridruže i Grčka i Albanija”, ističe Hadžiomerović za “Nezavisne novine”.

  Bosna I Hercegovina Lansira Satelit U Svemir

  Prema njegovim riječima, osnivanje jugoistočne svemirske asocijacije bila je jedna od najboljih odluka koju su mogli donijeti, jer će se tek pokazati kolika je ekonomska opravdanost u istraživanju svemira.

  “Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari. Korist je za ekonomiju, nova radna mjesta, prosperitet”, kaže Hadžiomerović, dodajući da je jedna od ključnih pogodnosti i rad na edukaciji kadrova, prvenstveno djece i mladih, koji su pokazali ogromno interesovanje za projekte iz ove oblasti.

  “Radimo i nastavni plan i program, želimo da to bude u srednjim i osnovnim školama. Godine 2021. je naš tim u sklopu takmičenja Međunarodne robotičke olimpijade FGC 2021 pustio svoj prvi nanosatelit u nebo. Jednostavno, učilo bi se kako sateliti rade, koji podaci mogu iz njih da se dobiju i slično”, kaže rukovodilac CERIT-a.

  “Dajte nam uslove i gledajte čudo. Zamislite koliko ovo volimo kada sve radimo besplatno. Još imamo entuzijazam za ovo”, dodao je Hadžiomerović.

  Kada je u pitanju podrška nadležnih, on ističe da je najzvučnija ona koja dolazi iz Crne Gore, gdje je premijer te države Dritan Abazović obećao pomoć za razvoj svemirskog programa.

  “Ja sam uspio do sada razgovarati sa ambasadorom SAD u BiH, upoznao sam ga sa našim budućim aktivnostima. Želimo da se uključe i premijeri i vlade svih država koje su članice SESA”, naglašava Hadžiomerović.

  Značajno je reći i da će CERIT predsjedavati ovom organizacijom u naredne četiri godine, jer je Upravni odbor SESA odredio da će sjedište biti u BiH.

  Inače, SESA – Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope), čine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (BiH), Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada (Srbija), Montenegro Space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska) i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

  crnahronika/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU