Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bivši gigant iz Gračanice dobio je još jednu šansu za spas, zbog kupca omogućena nova prodaja


  Bivši Gigant Iz Gračanice Dobio Je Još Jednu Šansu Za Spas, Zbog Kupca Omogućena Nova Prodaja

  Ključ se i dalje nalazi u bravi fabrike modne konfekcije Olimp iz Gračanice, a imovina nekadašnjeg giganta ni u trećem krugu prodaje nije dobila novog vlasnika. Potencijalni kupac se pojavio, međutim cijena za njega nije bila prihvatljiva te se nova šansa za prodaju stvorila za 20. decembar ove godine

  Tužna priča prati fabriku modne konfekcije Olimp iz Gračanice koja je privatizirana prije 20 godina. Od tada su se počeli nizati problemi, a nekadašnji privredni gigant potpuno je potonuo. Svi problemi su kulminirali prije dvije godine, kada je nastupila pandemija koronavirusa.

  Dugovanja firme prema Poreznoj upravi FBiH su okvirno 11,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je nešto više od pet miliona glavnice, dok je šest miliona kamata.

  Zbog namirenja dužnih poreznih obaveza Kantonalni porezni ured Tuzla oglasio je tokom ljeta prvu prodaju zaplijenjene imovine, koja nije uspjela, dok je naredna zakazana za septembar, ali je i ona propala jer se potencijalni kupac nije pojavio.

  Moralna ponuda

  Treća prodaja koncem novembra donijela je nešto drugačiji ambijent, s obzirom na to da se potencijalni kupac pojavio, međutim na cijenu nije mogao pristati.

  Kako saznaje Klix.ba, riječ je o privredniku iz Gračanice, a zbog njegove zainteresiranosti za imovinom raspisan je novi krug prodaje, zakazan za 20. decembar ove godine.

  “Na trećoj aukciji cijena je bila 75 posto od početne, odnosno 8,8 miliona KM i ispod te cijene poreska uprava nije mogla ići. Cijena koju je nudio kupac nije bila nemoralna, a zbog njegove zainteresiranosti za imovinom stvorena je nova prodaja koja će biti održana u utorak. Odluka o otvaranju stečajnog postupka još uvijek nije donesena, što pokazuje da Olimp i dalje ima priliku za spas”, kazao je za Klix.ba sada već bivši sindikalni predstavnik radnika Olimpa Enes Šoše.

    Sarajlija Dževad dao otkaz i krenuo od nule: “Sada ima svoju radionicu i radi 12 sati dnevno”

  Olimp je u proteklim godinama imao saradnika iz Njemačke za kojeg su izrađivali konfekciju, a radnici su upravo u njemu vidjeli strateškog partnera koji bi mogao kupiti imovinu fabrike. Međutim, do toga nije došlo jer se on u potpunosti povukao iz projekta.

  Biće novca i za radnike

  Novac od prodaje, kako navodi Šoše, će biti dostatan za namirivanje svih obaveza, posebno za uvezivanje radnog staža radnicima koji nije uplaćen u prosjeku 15 godina. On ističe da su tekuće obaveze u potpunosti ugušile firmu, zbog čega se morao staviti ključ u bravu.

  “Nama je najvažnije da nam bude uvezan radni staž, kako bi oni koji su stekli uslove, dobili mogućnost za odlazak u penziju. Većina radnika je trenutno na birou, a određeni broj njih je počeo raditi u drugim firmama”, navodi Šoše, istaknuvši da se radnicima pored neuvezanog radnog staža duguje i isplata jedne i po plate.

  Inače, koncem 2016. godine Hazim Hasinović je postao većinski vlasnik Fabrike modne konfekcije Olimp, nakon uspješno provedene tender ponude.

  On je prvobitno posjedovao 9.798 dionica Olimpa, ili 29,1781 posto od osnovnog kapitala društva, a u tender ponudi stekao je dodatnih 10.759 dionica, što predstavlja 32,0399 posto od ukupnog broja dionica. Na takav način Husinović je došao do 61,2 posto vlasničkog učešća u društvu.

  klix/press


  pressmediabih.com

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU