Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  BH Telecom u ovoj godini donira 1.840.093 KM za 293 pravna subjekta

  Skupština Dioničkog društva BH Telecoma je na vanrednoj sjednici donijela Odluku o odobrenju Odluke Nadzornog odbora o dodjeli donacija BH Telecoma pravnim licima u 2022. godini.

   

  Donacije su dodijeljene na osnovu odluke o visini ukupnog iznosa donacija pravnim licima iz ostvarene dobiti BH Telecoma u 2020. i 2021. godini, a u skladu sa važećom Metodologijom za raspodjelu sredstava i vrednovanje kriterija za dodjelu donacija u Dioničkom društvu BH Telecom.

  Ukupan iznos dodijeljenih donacija iznosi 1.840.093 KM, a raspoređen je na ukupno 293 pravna lica. Među dobitnicima donacija je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola, 112 udruženja, odnosno organizacija, te 18 kuhinja i sedam sportskih klubova.
  Odluka o dodjeli donacija postaje izvršna istekom roka od 30 dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, odnosno od 23.12.2022. godine, a ista je objavljena i na web stranici BH Telecoma.

  BH Telecom će zaključiti pojedinačne ugovore sa dobitnicima donacija i izvršiti transfer doniranih novčanih sredstava na njihove korisničke račune.

  Inače, predmet provedenog Javnog oglasa za dodjelu donacija BH Telecoma u ovoj godini je bila podrška finansiranju ili sufinansiranju programa, projekata ili aktivnosti na području Federacije BiH i/ili Bosne i Hercegovine iz oblasti djelovanja: osnovnih i srednjih škola (finansiranje ili sufinansiranje nabavke IT opreme za potrebe opremanja informatičkih kabineta), javnih kuhinja (nabavka namirnica i/ili kuhinjske opreme), udruženja/ustanova koje se bave brigom o djeci sa posebnim potrebama i udruženja/ustanove koje se bave brigom o djeci sa poteškoćama u razvoju, udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti, te općinskih/gradskih udruženja penzionera i centara za zdravo starenje.

  Izdvajajući jedan posto od ostvarene dobiti, BH Telecom je do sada donirao ukupan iznos od 21.340.093 KM različitim neprofitnim organizacijama, a u svrhu realizacije brojnih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, socijalne pomoći i humanitarnih aktivnosti, što ga čini najvećim pojedinačnim donatorom u BiH.

  Donacije se svake godine dodjeljuju na osnovu javnog oglasa za dodjelu donacija, a u svrhu podrške finansiranju programa, projekata ili aktivnosti na području Federacije BiH i/ili Bosne i Hercegovine iz oblasti djelovanja koje se definišu pravilima i kriterijima javnog oglasa. Kvalifikacija i ocjena prispjelih prijava za odabir i dodjelu donacija vrši se na osnovu kriterija ostvarivanja dobrobiti za društvenu zajednicu i ispunjenja uslova za dodjelu donacija.

  U izuzetnim i vanrednim slučajevima, Nadzorni odbor BH Telecoma može donijeti odluku o dodjeli donacije na način koji nije definisan javnim oglasom, a u svrhu iskazivanja pomoći društvenoj zajednici. Prvi ovakav slučaj je bio u 2014. godini kada su našu zemlju zadesile velike prirodne nepogode i BH Telecom je tada donirao iznos od 1.191.800 KM, od čega je 1 milion KM bio namijenjen Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a preostali dio donacija u iznosu od 191.800 KM je usmjeren na projekte iz oblasti kulture i sporta.

  Također, zbog epidemiološke situacije u BiH izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini, Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma, a na inicijativu Uprave Društva, sredstva donacija u iznosu od 1 milion KM su bila usmjerena za hitnu nabavku medicinske opreme kliničkim centrima, kantonalnim i općim bolnicama. Odlukom Vlade FBiH, ova sredstva su bila ravnomjerno raspoređena na kantonalne i opće bolnice u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM, saopćeno je iz BH Telecoma d.d. Sarajevo.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU