Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bh. grad je postao raj za investiranje: 30 kompanija ulaže čak 170 miliona KM


  Bh. Grad Je Postao Raj Za Investiranje: 30 Kompanija Ulaže Čak 170 Miliona Km

  Prije nekoliko noći je u restoranu “Insula” u Bihaću održan prvi tematski sastanak Biznis kluba Grada Bihaća na temu: Trenutna i skora ulaganja u proizvodne, uslužne, trgovačke i objekte kolektivnog stanovanja u Gradu Bihaću.

  Na sastanku je učestvovalo tridesetak predstavnika firmi koje trenutno investiraju ili uskoro započinjnu svoje investicije području Grada Bihaća.

   Trenutno se na području grada Bihaća odvija investicijska aktivnost u vidu izgradnje objekata različite namjene kumulativne vrijednosti od oko 170 miliona KM. Zasigurno da je u Bihaću u proteklom periodu završen određen broj respektabilnih investicija, kao što sigurno ima mnogo ideja i namjera za investiranje u budućnosti, ali mi smo se večeras za ovu priliku skoncentrirali samo na one investicije koje su trenutno u toku i one za koje što smo kao Grad dobili zahtjeve za ishodovanje dozvola i koji će uskoro započeti nove investicije – rekao je gradonačelnik Elvedin Sedić na početku svog uvodnog obraćanja.

  Bh. Grad Je Postao Raj Za Investiranje: 30 Kompanija Ulaže Čak 170 Miliona Km

  – Trenutno je u Bihaću u toku izgradnja dva nova proizvodna pogona u metalnoj industriji, uskoro i modernizacija i širenje dva postojeća u prehrambenoj, izgranja novog velikog šoping centra i dogradnja sa rebrendingom jednog postojećeg, izgradnja nekoliko solarnih elektrana većih kapaciteta, te tri nova hotela. Također je u toku izgradnja jedne privatne zdravstvene ustanove, desetak sambenih zgrada i isto toliko ih je u najavi za izgradnju. Imamo i dvije značajne investicije državnih javnih preduzeća – rekao je koordinator Lokalnog privrednog foruma Nihad Šušnjar.

  Pored svega toga, dodao je, samo u PZ Kamenica i Kombiteks djeluje ukupno 48 privrednih subjekata.

  – Smatrajući sve to veoma značajnim za Grad, prvi tematski sastanak posvećen je upravo tim firmama i ljudima, kako bi slušali njihove prijedloge i sugestije kako im olakšati. Iako su i sami istakli dobru saradnju sa Gradskom upravom, smatramo da se ta komunikacija na ovaj način može dodatno unaprijediti – dodao je Šušnjar.

  Potreba za pojednostavljivanjem određenih procedura pribavljanja dokumentacije prilikom ishodovanja dozvola i intenzivnija izgradnja infrastrukture u dijelovima grada koji su atrektivni za gradnju, kao i u poslovnim zonama, nametnuli su se kao neki od glavnih zaključaka sastanka.

  Investitori koji su trenutno u fazi investiranja ili u fazi pribavljanja odobrenja za građenje u oblasti proizviodnje su: Mastel CNC, Green water, Aras Consulting, Meggle Mjekara, Đuzelić; u oblasti stanogradnje: HM Investing, Stanovi, City stan, Novi stan, Vuković inžinjering, Ent Prima, Model TIM, BC gradnja, Intermozaik, Halko, Atif grupa, Enterio, Butmir; u oblasti trgovina i uslužne djelatnosti: Prošić-P, Ingra City centar, Bushel, Čavkunović BP, Belamionix, i Resort Una-park; u obnovljive izvore energije: Top-pro consulting, BC gradnja; u zdravstvene: Poliklinika Muminović, te BH telecom, Elektroprivreda koji grade vlastite upravne zgrade.

  Kako je istaknuto, neki od ciljeva tematskog sastanka Biznis kluba bili su prikazati informacije o trenutnim značajnim investicijama u Bihaću, identificirati prednosti i nedostatke Bihaća kao mjesta za investiranje, iskazati prepreke i izazove s kojima se investitori susreću prilikom ishodovanja dozvola, prioritete u izgradnji javne infrastrukture koja trenutno ne prati njihove potrebe, te međusobno razmijeniti mišljenja i iskustva, iznijeti prijedloge, te dodatno unaprijediti međusobnu saradnju i komunikaciju.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU