back to top

Alkaloid  otvorio novi pogon za proizvodnju lijekova vrijedan 19,4 miliona eura

Objekat zauzima površinu od 6.200 metara kvadratnih u kojima su smještene proizvodne i tehničke prostorije, a ukupna vrijednost investicije je 19,4 miliona eura.

Makedonska farmaceutska kompanija Alkaloid iz Skoplja kompletirao je realizaciju svog najvećeg investicijskog poduhvata u posljednje dvije decenije. Radi se o novom pogonu za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i pratećim tehničkim prostorijama. Kako je istaknuto iz kompanije, radi se o realizaciji ciljeva strategije kompanije posvećenih modernizaciji i proširivanju proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana.

Novi tehničko-tehnološki pogon ima za cilj udvostručiti obim i postići veću fleksibilnosti u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika. Objekat zauzima površinu od 6.200 metara kvadratnih u kojima su smještene proizvodne i tehničke prostorije, a ukupna vrijednost investicije je 19,4 miliona eura. Realizacija ovog projekta započeta je u aprilu 2021. godine, kada je angažovano 30 domaćih i 16 inozemnih kompanija, a građevinski poslovi i opremanje su se odvijali pod vodstvom stručnih službi Alkaloid Skoplje.

Alkaloid  Otvorio Novi Pogon Za Proizvodnju Lijekova Vrijedan 19,4 Miliona Eura
U novom pogonu se proizvode čvrsti farmaceutski oblici

Prostorije su rađene u saglasnosti sa strogim normama dobre proizvodne prakse, a svi procesi su potpuno integrirani i digitalizirani, automatskim generiranjem svih podataka u procesnim kontrolama.

Udvostručeni proizvodni kapaciteti

Puštanjem u upotrebu nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika dvostruko se povećava proizvodni volumen. Tako da, umjesto dosadašnjeg kapaciteta od dvije milijarde tableta godišnje, proizvodni kapacitet bit će veći od četiri milijarde godišnje.

Alkaloid  Otvorio Novi Pogon Za Proizvodnju Lijekova Vrijedan 19,4 Miliona Eura
Svi procesi su integrirani i digitalizirani

U novom pogonu za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika obavljat će se proizvodnja tableta, filmovanih tableta, kapsula i dvoslojnih tableta koje su dobijene tehnologijom za proizvodnju koja se prvi put uvodi u Sjevernoj Makedoniji. Riječ je o tabletama koje sadrže nekoliko aktivnih supstanci različitih hemijsko-fizičkih svojstava ili su dobijene različitim načinom oslobađanja sastojaka, koji su pažljivo i precizno dozirani, ali fizički odvojeni sa odgovarajućom osiguranom stabilnošću i djelotvornošću, omogućavajući pacijentima da cijelu terapiju od nekoliko lijekova uzimaju samo u jednoj tableti.

Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika je nabavljena od svjetski poznatih proizvođača opreme ove vrste: GEA (oprema za vlažnu granulaciju), Aleksanderwerk (oprema za suhu granulaciju), Lodige (automatska mašina za pranje kontejnera), Fette (presa za tablete), Glatt (sistem premazivanja filmom), De Lama (automatska mašina za pranje spremnika) i druge.

„U dinamičnoj industriji kao što je farmaceutska, plasmani su obično korespondirani sa investicijama, vještinama i znanjem, koje smo u prošle dvije decenije usmjerili ka gradnji modernog i konkurentnog proizvodnog portfolija. Naš cilj ostaje da se diferenciramo preko znanja i razvoja proizvoda dodatne vrijednosti, a na ovom kursu smo riješeni da ostanemo i u budućnosti, radeći na daljoj globalizaciji brenda Alkaloid, dostojanstveno i posvećeno, praktikovanjem visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa u sveukupnim operacijama“, kazao je Živko Mukaetov, generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Alkaloid Skopje prilikom svečanog puštanja u upotrebu novog odjela.

Alkaloid Skopje je kompanija koja se osim proizvodnjom lijekova, bavi i preradom biljnih sirovina, proizvodnjom kozmetičkih i hemijskih proizvoda.

Farmaceutski proizvodi Alkaloida su prisutni na tržištima više od 40 zemalja svijeta.

Otvaranju novog pogona uz visoke predstavnike menadžmenta kompanije, prisustvovali su i predstavnici medija iz zemlje i regiona, među kojima je bila i ekipa Business Magazine. Za predstavnike medija organiziran je obilazak novih pogona, tokom kojeg su stručnjaci iz Alkaloida davali dodatna objašnjenja o proizvodnom procesu kojeg karakterizira visoki stepen automatizacije i digitalizacije te sigurnosti proizvoda.Alkaloid  Otvorio Novi Pogon Za Proizvodnju Lijekova Vrijedan 19,4 Miliona Eura

Nakon obilaska pogona, ljubazni domaćini iz Alkaloida organizirali su obilazak Skoplja te smo uživali u posjeti tvrđavi Kale, sa koje se pruža prekrasan pogled na grad, obilasku Stare čaršije, starom dijelu grada koji vas vodi u dio povijesti grada i države vezane za Otomansku imperiju. Posjetili smo, naravno, i novi dio Skoplja, uređen i dotjeran kroz projekat Skoplje 2014.

 

Objava Alkaloid  otvorio novi pogon za proizvodnju lijekova vrijedan 19,4 miliona eura pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU