back to top

Otvoren sajam u Tešnju: Privrednici su motor razvoja BiH

Simboličnim presijecanjem vrpce 16. međunarodni sajam privrede Tešanj – 2022. jučer su zajednički otvorili Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Anton Păcurețu, ambasador Rumunije u BiH, Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, koje je i organizator ovog sajma.

Jačanje ekonomije

Sajam traje do 24. septembra, a okupio je 300 izlagača iz svih zemalja regiona te Nizozemske, Belgije, Austrije, Španije, Poljske, Njemačke, Italije i Turske.

Prema riječima Denisa Zvizdića, Tešanjski sajam, jedan od najznačajnijih sajmova u zemlji i regionu, vratio se nakon tri godine koje su obilježene ne samo pandemijom Covid-19 nego i brojnim blokadama i tenzijama koje su kreirale ambijent političke nestabilnosti, zastoja na putu evropskih integracija i nedovoljnog ekonomskog napretka. Pohvalio je privrednike iz regije Tešnja koji su dokaz da znamo i možemo poboljšati ambijent za privredu, ali su nam potrebni još “mir, bezbjednost i politička stabilnost”.


Image

U Tešnju je otvoren 16. međunarodni sajam privrede/Muhamed Tunović


Premijer FBiH iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje skupu čiji je cilj jačanje ekonomije i međunarodne saradnje, te istakao poduzetnički duh, naporan rad i inovativnost privrednika ovog kraja po kojima su prepoznati u cijelom svijetu.

– Otpornost i prilagodljivost naših privrednika je nešto na šta svi možemo biti ponosni. Kada se svijet počeo oporavljati od pandemije, zahvatile su ga nove krize u vidu globalne inflacije i ruske invazije na Ukrajinu. Ipak, naše privrednike ni ovo nije uspjelo da pokoleba. U prilog tome govore podaci Agencije za statistiku BiH da je rast realnog bruto domaćeg proizvoda u 2021. 7,5 posto, što je čak i od Svjetske banke prepoznato kao pozitivno iznenađenje. Vi koji se danas nalazite ovdje predstavljate lice ovog uspjeha i motor našeg razvoja, rekao je Novalić.

Pozitivne vijesti

– Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu, danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija, naglasio je Bašić.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, rekao je da je sretan što je javnost iz regiona navikla da iz Tešnja dolaze pozitivne vijesti. 

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU