back to top

509,7 miliona​ KM prikupljeno od akciza na naftu

UIO je na ime naknade za puteve, takozvanu putarinu, iz cijene nafte i naftnih derivata u 2022. godini inkasirala skoro 235,2 miliona KM, pri čemu najveći prihodi potiče od putarine na uvozene nafte i naftnih derivata, dok je od putarine uz cijene domaće nafte i naftnih derivata naplaćeno 16.349 KM.

U prošloj godini prihodi UIO je na ime naknade za izgradnju auto-puteva iz cijene nafte i naftnih derivata, a koja iznosi 0,25 KM po litru, prikupila nešto više od od 392 miliona KM, od čega je 63.294 KM iz cijene domaće nafte i naftnih derivata, a ostatak se odnosi na uzvoznu naftu i naftne derivate.

Iz Uprave preciziraju da prihodi od putarine za izgradnju puteva, koja iznosi 0,15 KM po litru nafte i naftnih derivata ulaze u kumulativ prihoda od indirektnih poreza za raspodjelu zajedno sa PDV-om, carinom, akcizom, putarinom i drugim prihodima.

Raspodjela ovih sredstava vrši se nakon izdvajanja sredstava rezervi za povrat PDV-a obveznicima indirektnih poreza i sredstava koji se doznačavaju institucijama BiH, te korisnicima prihoda – Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na dnevnoj osnovi, a prema koeficijentima koje odredi UIO.

Prihodi od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva raspodjeljuju se prema odluci o privremenoj raspodjeli koju je 2018. usvojio UO UIO tako da 10 odsto ostaje na podračunu Centralne banke BiH i služiće za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 odsto prihoda dijeli se između entiteta i Brčko distrikta – 59 odsto pripada FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Prema navedenoj odluci, UIO je u 2022. godini, nakon izdvajanja sredstava za povrate putarina u iznosu 111,9 miliona KM, te nakon izdvajanja 10 odsto rezerve u iznosu od blizu 39,3 miliona KM, izvršio povrat preostalih oko 353,6 miliona KM entitetima i Brčko distriktu.

FBiH raspoređeno je 208,6 miliona KM, Republici Srpskoj 137,9 miliona KM, te Brčko distriktu nešto više od sedam miliona KM, navodi se u odgovoru UIO na pitanje poslanika u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Darka Babalja u vezi sa prikupljanjem akciza na naftu i naftne derivate i njihovoj raspodjeli.

Saldo na podračunu putarina u Centralnoj banci BiH sa završnim danom 2022. godine iznosio je blizu 202,6 miliona KM, od čega iznos od 11,3 miliona predstavlja 10 odsto rezerve od prikupljenih putarina, a iznos od 191,2 miliona KM 10 odsto rezerve od prikupljenih putarina za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, podaci su UIO.

Objava 509,7 miliona​ KM prikupljeno od akciza na naftu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU