Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  1,8 miliona KM za poboljšanja energetske učinkovitosti četiri objekta javne namjene

  Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je ugovore s predstavnicima izvođača radova za poboljšanje energetske učinkovitosti na četiri objekta javnih institucija u ukupnoj vrijednosti od oko 1.860.000 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

  Prvi ugovor je potpisan u okviru projekta AF BEEP, dodatno finansiranje za Projekt energetske efikasnosti za BiH, koji Ministarstvo realizuje iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a kojim su definisani radovi na objektu Dijagnostički aneks Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

  Drugi ugovor se odnosi na radove u okviru projekta LowCarbon, koji se provodi u saradnji s UNDP-om iz sredstava grantova Zelenog klimatskog fonda (GCF-a), čiji je glavni cilj povećanje ulaganja u zgrade javne namjene s niskom emisijom ugljika putem izrade i provedbe Nacionalnog okvira za ulaganja niske emsije u zgrade javne namjene. U okviru ovog ugovora biće izvedeni radovi na Osnovnoj školi Mula Mustafa Bašeskija Donje Moštre Visoko, OŠ Musa Ćazim Ćatić Veliko Čajno Visoko i MSŠ Nordbat 2 Vareš na području Zeničko-dobojskom kantona.

  Sredstva su namijenjena za radove na termoizolaciji vanjskih zidova, zamjeni vanjskih otvora, termoizolaciji stropova, krovova i tavanica, zamjeni rasvjetnih tijela energetski učinkovitim, ugradnju novih kotlova s niskom emisijom stakleničkih plinova, zamjenu opreme u kotlovnicama, zamjenu radijatorskih ventila i druge radove.

  Ministar Nedić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora, te naglasio kako je ministarstvo opredijeljeno cilju daljnjeg investiranja u mjere energijske učinkovitosti na javnim objektima, koje će povećati ugodnost boravka za korisnike objekata, povećati vrijednost objekata, smanjiti energijske gubitke, potrošnju energenata i emisiju stakleničkih plinova. Ministar je izrazio spremnost podržati sadašnje i buduće projekte iz ove oblasti.

  Na području Federacije BiH su u okviru projekta BEEP – Projekt energetske efikasnosti za BiH i AF BEEP – dodatno finansiranje za Projekt energetske efikasnosti za BiH, u periodu od 2016. do danas, uspješno provedene mjere energijske efikasnosti na 89 objekata, a u čiju obnovu je uloženo više od 48 miliona KM. Procijenjena je godišnja ušteda od 35.000 MWh, poboljšan komfor za više od 560.000 korisnika, te kreirano 2.400 zelenih radnih mjesta, kao i smanjene emisije CO2 za 12.350 tona u toku godine.

  U okviru projekta LowCarbon – povećanje ulaganja u zgrade javne namjene s niskom emisijom ugljika, u period od početka projekta 2018. godine do sada su izvršeni radovi poboljšanja energijske učinkovitosti na 21 objektu u čiju je obnovu uloženo oko 3,5 miliona KM, te je procijenjeno smanjenje emisije stakleničkih plinova 1.780 tona CO2 na godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

  Objava 1,8 miliona KM za poboljšanja energetske učinkovitosti četiri objekta javne namjene pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU