Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Koliko je dužno bh. stanovništvo?

  Bez obzira na stroge kriterije dodjele kredita, građani Bosne i Hercegovine najviše posuđuju od banaka.

  Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koju otplaćuju Bosanci i Hercegovci je blizu 8,5 milijardi KM.

  U BiH živi 3,8 miliona stanovnika, a svako, pa i tek rođeno dijete, banci duguje 2.407 KM. Računajući po porodicama, svaka porodica banci treba vratiti 7.306 KM. Oko 93 posto ukupne kreditne zaduženosti ovdašnje stanovništvo posudi od banaka. Oko 550 miliona KM pozajmi od mikrokreditnih organizacija, a još oko 30 miliona vraća leasing kućama.

  Tri četvrtine ukupnog iznosa plasirano je u FBiH, tako su banke u FBiH odobrile oko 5,8 milijardi KM. Stanovnici RS-a su nešto skromniji u svojim prohtjevima, pa su na kraju marta ove godine bili zaduženi “samo” 2,2 milijarde maraka.

  U Republici Srpskoj banke su bile merhametnije od svojih federalnih kolega, pa su odobrile nešto više od dvije milijarde maraka kredita. Bosanci i Hercegovci se najčešće odlučuju za nenamjenske kredite. Prema podacima banaka, oko 73 posto kredita su upravo nenamjenski.

  Tek za preostalih 27 posto plasiranih sredstava poznato je na što će biti potrošena. Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupovinu stana ili kuće. Tek oko 3,5 posto od ukupnog iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri posto se koristi za poduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnog biznisa, a 0,1 posto za kupovinu vozila.

    AKO ŽIVITE U NJEMAČKOJ, PRIPREMITE SE NA VRIJEME: U ljekarnama nestašica ibuprofena, paracetamola, dječjih sprejeva za nos…

  Što se tiče roka otplate kredita, na osnovu ukupnog iznosa kredita samo 940 miliona KM otpada na kredite sa rokom otplate do jedne godine. Ostalih gotovo sedam milijardi KM su sredstva koja naši sugrađani vraćaju više od godinu dana.

  Koliko Je Duzno Bh Stanovnistvo
  Koliko je dužno bh. stanovništvo?

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Una
  Unahttps://poslovnisvijet.ba
  Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU