Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Znate li u koje gradove možete letiti iz Sarajeva, Tuzle i Banjaluke?


  Znate Li U Koje Gradove Možete Letiti Iz Sarajeva, Tuzle I Banjaluke?

  Direktan let ka glavnom gradu Švedske ne postoji iz Bosne i Hercegovine. Isto je i s glavnim gradovima Francuske, Španije, Italije, Švicarske, Mađarske.

  I dok se najavljuje uspostavljanje novih zračnih linija, istražilismo kako se ukidanje dosadašnjih linija odražava na živote građana i ekonomiju?

  Iako su iz državnog ministarstva komunikacija i prometa najavili da će crnogorska aviokompanija uspostaviti letove iz Tuzle ka Nizozemskoj i Turskoj čini se da stvari nisu do kraja definisane. Iz Crne Gore jasan odgovor da se i dalje sve analizira. Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine izdala je odobrenje.

  “Za sada postoje dozvole za letenje samo ka Nizozemskoj i Turskoj, a za mnoge druge evropske države dobili smo negativan odgovor što svakako utiče na finalnu odluku o uspostavljanju letova i njihovoj isplativosti”, naveli su.

  I iz Međunarodnog aerodroma Tuzla objašnjavaju da u ovom trenutku ne mogu potvrditi kada će prvi avion ka ovim destinacijama poletjeti sa piste. Ogroman je pad u broju putnika nakon što je Wizz Air ukinuo 11 linija iz Tuzle, iako je do tog momenta zabilježen rekordan broj putnika.

  “Možemo slobodno reći da je negdje oko 400 hiljada putnika neopsluženo. Aerodrom Tuzla ima veliki pritisak javnosti po pitanju putnika iz dijaspore vezano za vraćanje linije koje su bile uhodane, tržište je tu”, naglasila je Edina Šišić sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

  Među neopsluženim putnicima su brojni privrednici iz Švedske. Osim Štokholma iz Tuzle se, nakon odluke Wizz Air-a, više ne može putovati do još tri glavna grada: do Berlina, Beča i Kopenhagena.

  “To je tragično, tragično je da smo na takav način odsječeni od naše domovine. Da idem za Sarajevo i moram da skačem kao skakavac po Evropi umjesto da dođem direktnom linijom, pa i do Tuzle”, istakao je Meho Kapo iz Udružena bh. privrednika u Švedskoj.

  Privrednici, ali i svi ostali građani porijeklom iz BiH smatraju da bi više linija značilo i za ekonomiju države. Dijaspora svake godine doznači više od dvije milijarde maraka. Da su aviolinije brojnije cifre bi bile i veće, poručuju.

  Trenutno se iz Sarajeva može putovati za Stutgart, Beč, London, Istanbul, Dubai, Zagreb, Beograd, Abu Dhabi, Frankfurt, Varšavu, Skoplje, Džedu. Iz Banjaluke za Dortmund, Berlin, Basel, Beograd i Memingen.

  “Wizz Air leti na samo četiri destinacije u odnosu na 15. Redovni letovi su za Dortmund, Memingen, Frankfurt-Hahn, Bazel. Nažalost, sa završetkom ljetnog reda letenja krajem oktobra ukida se let Frankfurt-Hahn. Imat ćemo tri redovne linije”, pojasnila je dodatno Edina Šišić.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU