back to top

Značajan korak u dovođenju novih aviolinija, Kanton Sarajevo osigurao subvencije


Značajan Korak U Dovođenju Novih Aviolinija, Kanton Sarajevo Osigurao Subvencije

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javni poziv avioprijevoznicima za uvođenje novih linija uz subvencije, zahvaljujući odluci Vlade Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo prema kojoj su iz budžeta po prvi put izdvojena sredstva za subvencioniranje aviokompanija na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je u srijedu iz uprave Sarajevskog međunarodnog aerodroma.

Cilj javnog poziva je razvoj turizma na području Kantona Sarajevo subvencioniranjem aviokompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika i osnaživanje turističkog sektora”, navodi se u kratkom saopštenju objavljenom uz javni poziv, koji ostaje otvoren do 4. septembra ove godine.

Kako prenosi Ex-Yu Aviation portal, sarajevski aerodrom cilja na čak 26 europskih destinacija, od kojih su neke već dostupne, a uključuju: Berlin, Memmingen, Malmo, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Madrid, Ženeva, Bari, Lisabon, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija i Podgorica.

Osim toga, prenosi isti izvor, sarajevski aerodrom cilja na konekcije izvan Europe, a to uključuje Kinu, Singapur, Libanon, Japan, Jordan, Indiju, Izrael, Indoneziju, Maleziju, kao i odredišta u Sjevernoj Americi,

“Lokalne vlasti dodijelile su oko 225.000 eura subvencija, a iznos koji avioprijevoznik može dobiti ovisi o broju pokrenutih destinacija, vrsti destinacija koje se uvode, kao i ponuđenim frekvencijama. Zračni prijevoznici koji ispunjavaju uvjete za prijavu na javni poziv, koji traje do 4. septembra, bit će odabrani ako pokrenu barem jednu od 26 linija od strateške važnosti, održavaju najmanje dva leta sedmično na odabranoj ruti ili rutama, planiraju prevoziti minimalno 100.000 putnika za/iz Sarajeva i operirati sa avionom koji ima kapacitet za najmanje 100 osoba. Prioritet će imati prijevoznici koji žele uspostaviti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, zračni prijevoznici koji pokreću letove s nepokrivenih odredišta, prijevoznici koji započinju letove s europskih odredišta s gornjeg popisa, zatim oni koji povećavaju frekvencije na postojećim rutama i na kraju oni koji pokreću dugolinijske letove usluge”, piše Ex Yu Aviation, prenoseći detalje javnog poziva.

Do raspisivanja javnog poziva je došlo nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo krajem prošle godine objavio javni poziv za jednu kompaniju kako bi stacionirala avion u gradu u zamjenu za poticaje za koje se prijavio jedan prijevoznik. Iako ime avioprijevoznika nikada nije otkriveno, iz Sarajevskog međunarodnog aerodroma su potvrdili da se radi o jednoj vaneuropskoj kompaniji koja nije mogla osigurati dozvole za letove iz Bosne i Hercegovine u treće zemlje.

Zatvaranje Wizz Air baze u Sarajevu krajem prošle godine utjecalo je na putničke statistike aerodroma u glavnom gradu BiH. Radi se o je jednoj od rijetkih aerodroma u europskim glavnim gradovima koja je zabilježila pad brojki tokom prve polovice godine u usporedbi s istim razdobljem 2022., a dio je još bio pod utjecajem ograničenja putovanja povezanih s koronavirusom, piše Ex Yu Aviation.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU