back to top

Započeli Dani poduzetništva žena 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA), u ponedjeljak su otvoreni ovogodišnji Dani poduzetništva žena. Događaj je započeo uvodnim panelom na temu “Žensko liderstvo”. Dekanica EFSA Jasmina Selimović je navela da su nalazi istraživanja provedenog prije dvije godine, a koje je obuhvatilo javna poduzeća u FBiH, pokazalo da je na top menadžerskim pozicijama manje od deset posto žena. Prije deset i više godina, dodala je, na takvim ih pozicijama gotovo nije ni bilo. – Očito je da se promjene dešavaju, a ovakvim događajima pokušavamo te promjene ubrzati te pokazati ženama da ne moraju uvijek birati između karijere i obitelji jer je to kompatibilno uz dobru organizaciju i ljubav prema poslu kojeg rade, dodala je dekanica Selimović. Nadalje je poručila da je EFSA ovaj događaj upriličio u sklopu Dana poduzetništva žena s nakanom da okupi eminentne žene iz oblasti politike, javnog sektora, biznisa i drugih oblasti društvenog života.

Opće ekonomsko-socijalno stanje u bh. Društvu kao barijera

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je istaknula da žene jedne drugima trebaju biti podrška te da je ovaj skup prilika da se razgovara o tome kako su se žene izborile s izazovima i postigle određeni uspjeh. – Od žene se danas očekuje mnogo, ali ja mislim da je posebno naša, bh. žena, tako snažna da prevazilazi sve prepreke, da se bori sa svim nedaćama koje donosi današnje vrijeme, što nije jednostavno, te da su žene u poduzetništvu pravo bogatstvo. Žene u bilo kojoj sferi rada donose novu energiju a to možemo osjetiti, kazala je Karić koja drži da se ženama treba dati više prilika te uspjeh neće izostati. Azra Hadžiahmetović, sveučilišna profesorica, bivša ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, ocijenila je da je pozicija žena, kako u biznisu, tako i u politici i ukupnom društvenom ambijentu, na nezadovoljavajućoj razini. – Mi možda nemamo zakonskih barijera, ali imamo barijera koje se može objasniti našim općim ekonomsko-socijalnim stanjem društvu. Treba učiniti sve da se otkloni sve moguće barijere za veće sudjelovanje žena, poruka je Hadžiahmetović.   

Udruženje poslovnih žena u BiH po deveti put je organiziralo Dane poduzetništva žena 2023 s ključnim ciljem umrežavanja poduzetnica, identificiranja prepreka i pronalaženja rješenja koja će olakšati poslovanje poduzetnica u cijeloj zemlji. Jedanaestog i dvanaestog svibnja, bit će organiziran Sajam poduzetništva žena na kojem će svoje proizvode i usluge predstaviti vrijedne bh. poduzetnice. Kako je, osim uvezivanja i novih kontakata, nužno da poduzetnice stiču nova znanja i vještine, četvrtak je rezerviran za edukaciju te će biti održane tri radionice, dok će dan kasnije uslijediti završna konferencija Dana poduzetništva žena, koja će se sastojati od tri panel diskusije.

The post Započeli Dani poduzetništva žena  appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU